Euronews Bulgaria публикува първата част от класацията на , което

...
Euronews Bulgaria публикува първата част от класацията на , което
Коментари Харесай

Милионите ми са по-добри от милионите ти: Тръмп води с много в червената надпревара за US президент

Euronews Bulgaria разгласява първата част от класацията на, което проучва ранните шансове на всеки претендент преди първия президентски спор на Републиканската партия. В разбора са включени още политическата активност на участниците и обществените им изяви. 

Всеки претендент, с изключение на Доналд Тръмп, желае гласоподавателите да имат вяра, че конкуренцията за републиканските първоначални избори през 2024 г е още първоначално си. В техен интерес е да го декларират, пишат Fox News. Бившият президент е явен любимец в конкуренцията и има устойчива база от поддръжници.

Американците ще следят претендентите за първи път по време на републиканския спор, който следва идната седмица. След това множеството гласоподаватели ще разполагат с още шест или повече месеца да решат за кого да дадат гласа си. За да могат претендентите да се включат в тези избори, преди всичко би трябвало да оцелеят в надпреварите в първите щати. Айова, Ню Хемпшир и Южна Каролина са решаващи за акциите им, защото там участниците вършат най-големи вложения.

Бившият президент води в социологическите изследвания. Той има както идеологически, по този начин и персонален надзор над Републиканската партия.

Тръмп води с сред 30 и 40 процентни пункта в множеството национални изследвания и има мощни позиции и в първите щати. В две изследвания на Fox Business, извършени в края на юли, той води с 30 пункта в Айова и с 34 пункта в Южна Каролина.

Рон ДеСантис е на второ място, а други 10 претенденти се борят за към една трета от оставащите гласове.

Тръмп е най-уязвим в Ню Хемпшир, където гласоподавателите от първичните избори на Републиканската партия не утвърждават държанието и характера му. 32% от тях декларират, че ще бъдат недоволни и ядосани, ако той завоюва номинацията. Но даже и там някогашният президент към момента има преднина. Според изследване на Университета на Ню Хемпшир, извършено в края на юни, Тръмп би спечелил 37% общо и 14 пункта преднина пред ДеСантис.

Тръмп също по този начин господства и в набирането на средства. Неговият взаимен комитет за набиране на средства е събрал 54 млн. $ през първата половина на годината, което е повече от всяка друга акция.
 APTOPIX Trump Indictment 23094670092069 Снимка: AP
Той употребява голяма част от парите на своите донори за заплащане на адвокатски услуги, само че даже откакто пренасочи 10% от средствата, Тръмп към момента има повече пари в брой за акцията си от всеки собствен противник.

Бившият президент има и максимален дял от донори на дребни суми - 82% от средствата му идват от хора, които са дали 200 $ или по-малко.

Тръмп резервира идеологическата и персоналната си власт над партията. Политическата му стратегия, изключително във връзка с стопанската система и имиграцията, остава в синхрон с желанията на партийната база.

Що се отнася до следствията и обвиняванията против него, 71% от евентуалните републикански гласоподаватели не ги вземат насериозно и дават отговор, че Тръмп не е направил съществени федерални закононарушения.

Тръмп обаче не е окончателният победител. Както откри в. " Ню Йорк Таймс " в последното си национално изследване, Републиканската партия е разграничена на базови гласоподаватели на Тръмп, които съставляват към 37% от партията, убеждаеми гласоподаватели (тези, които са отворени към Тръмп, само че и към други), които съставляват други 37%, и " не-Тръмп " крило, което съставлява последните 25%.

Това дава опция на противниците да се борят. Убеждаемото крило и крилото, което не е обвързвано с Тръмп, дават общо 62% болшинство.

Правните провокации на някогашния президент към този момент не усложняват пътя му към номинацията. Той усили преднината си в социологическите изследвания след първото обвиняване и тя се задържа постоянна след второто и третото.

И въпреки всичко, това може да се окаже проблем за по-късно. Тръмп към този момент призна, че правните му отговорности го лишават от задоволително време за предизборна акция. А предходната седмица Министерството на правораздаването предложи дата за правосъден развой по обвиняванията, свързани с последния му обвинителен акт, на 2 януари - 13 дни преди изборите в Айова.

ДеСантис остава главният конкурент на Тръмп, само че акцията му претърпява обилни неуспехи.
Губернаторът на Флорида е единственият претендент, с изключение на Тръмп, който отбелязва двуцифрени резултати на национално равнище и във всички ранни щати. Той е в мощна позиция за привличане на делегати в Айова, където получи 16% в изследване на Fox Business, и има двуцифрена поддръжка в Ню Хемпшир.

Силата на ДеСантис в Айова се дължи на уговорката му към щата. Губернаторът е посетил близо 40 окръга и възнамерява да посети всички 99.

ДеСантис е събрал и похарчил доста пари за акцията си, като в края на юни е разполагал с 12 милиона $ в брой. Задълбочен взор върху набирането на средства на ДеСантис обаче разкрива известни пречки. Кампанията е събрала доста пари, само че най-вече от богати донори. Само 17% от средствата му до момента са пристигнали от донори с дребни суми.

ДеСантис би трябвало да сплоти републиканските гласоподаватели, които към момента не са в лагера на Тръмп. Той печели ултраконсервативни гласоподаватели, като се застъпва за строга възбрана на абортите, само че редом губи умерените такива, в това число крупния предприемач Робърт Бигалоу, който е един от  най-щедрите донори на ДеСантис с над 20 милиона $.
 Election 2024 Debate 23226837474677 Снимка: AP
Това изяснява за какво ДеСантис е отстъпил от няколко значими политически позиции. По отношение на Украйна държанието му е двойствено: Нарича съветския президент Владимир Путин " военнопрестъпник ", само че дефинира войната като " териториален спор ".

Колкото до обвиняванията против Тръмп, ДеСантис признава, че някогашният президент е изгубил изборите през 2020 година, само че не разяснява нито едно от неговите подправени изказвания за победа.

ДеСантис счита, че точно той се намира в най-хубава позиция да победи президента Байдън на окончателните избори. Мнозинството от републиканските гласоподаватели обаче не са съгласни с това. През юли 58% от евентуалните гласоподаватели на Републиканската партия се съгласиха, че изразът " кадърен да победи Джо Байдън " приляга повече на Тръмп, а не на ДеСантис.

Тим Скот е на трето място, само че се отличава от останалите претенденти със солидни позиции в първите щати и умеене за набиране на средства. Скот е единственият претендент, с изключение на Тръмп или ДеСантис, който получава двуцифрена поддръжка допълнително от един щат, съгласно изследванията на Fox.

Най-голямата мощ на Скот е банковата му сметка. Окуражен от превода на 22 млн. $ от акцията си за Сената през 2022 година, в края на юни той разполага с 21 млн. $ в брой, което го слага на второ място след Тръмп. Привлича поддръжка и от страна на елементарните хора. Дарителите му са над 53 000, като 30% от дарените средства през първата половина на годината са под 200 $.
 Election 2024 Iowa Republicans 23210020018847 Снимка: AP
Скот е един от най-дисциплинираните участници в акцията. Той постоянно показва оптимистична визия за страната и безмилостно отбягва въпросите за Тръмп, като нападна " радикалната левица ".
Резултатът: Висок рейтинг на утвърждение измежду противоположните крила на партията. 55% от доста консервативните гласоподаватели го възприемат позитивно. 35% от умерените гласоподаватели също следват тази наклонност.

Ако сенаторът от Южна Каролина желае да продължи да усилва поддръжката си, би трябвало да съобщи по-категорично позицията си, що се отнася до по-рисковите въпроси. По отношение на абортите да вземем за пример Скот е подкрепял поредно възбраната за 6 или 15 седмици.

Пред сенатора стои и още един проблем: той заобикаля да подлага на критика Тръмп. Ако Скот продължи възхода си, отношението на някогашният президент надали ще бъде реципрочно.

 

Досега общо осем претенденти са се декларирали за присъединяване в " алената " конкуренция. Сред тях са още някогашният губернатор на  Южна Каролина Ники Хейли , някогашният губернатор на  Ню Джърси Крис Кристи , губернаторът на  Северна Дакота Дъг Бъргам , биотехнологичният предприемач  Вивек Рамасвами  и бившият  вицепрезидент Майк Пенс. 

Колкото до кандидатурата на Демократическата партия, досега само актуалният президент Джо Байдън публично е декларирал, че ще се бори за втори мандат в президентските избори през 2024 година

*Заглавието е на euronewsbulgaria.com
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР