ЕЦБ започва 24-месечен проучвателен период за създаване на своята дигитална

...
Коментари Харесай

Ще има ли дигитално евро

ЕЦБ стартира 24-месечен изследователски интервал за основаване на своята цифрова валута. Проектът е част от дигитализацията на заплащанията в световен мащаб Идеята има доста покровители, само че и търпи рецензии, че ще наруши функционалността на банковото ходатайство.
Криптовалути, цифрови портфейли и всевъзможни приложения за разплащане. Днес за съвсем всевъзможни цели работим всекидневно с електронни пари и в случай че наскоро да тръгнеш без банкноти в портфейла беше най-малкото рисково, към този момент съвсем на всички места човек може да се оправи с телефон. Този тренд, почнал от софтуерни запалянковци и обхванал огромния бизнес и всеобщия консуматор, към този момент закономерно чука на вратите на обичайния монополист при основаването на пари - страните и централните им банки.

В края на юли Европейската централна банка разгласи, че стартира 24-месечен изследователски интервал, в който да изследва по какъв начин да сътвори и вкара своята цифрова валута. Цифрово евро, както е известно още то, идва 20 години откакто в границите на Европейски Съюз беше основан Валутният съюз (еврозоната), която докара до най-голямата парична промяна тогава - 12 страни замениха националните си валути с единната. Сега концепцията за дигитализирането й наподобява като част от напъните на ЕЦБ и другите европейски институции да модернизират и да ускорят финансовото развиване освен е еврозоната, само че и в Европейски Съюз. Платежните системи SEPA и TIPS (част от системата за брутен сетълмент в действително време TARGET 2) към този момент дават опция за бързи и евтини преводи в евро в границите на Европейски Съюз. Цифровото евро наподобява като допълнение към една система, в която книжните пари ще имат все по-малко значение.
Не гражданска война, а неминуем развой
Като цяло ходът на ЕЦБ не е революционен - той е част от вълна за основаване на CBDC (Central Bank Digital Currency), или цифрови пари на централните банки, която стартира преди повече от 10 години и към 80 страни са оповестили планове да пуснат CBDC. Проектите са на друго равнище - пилотен, изследователски или преустановен. В началото на август Бахамите вкараха в обращение своя цифров $ и към този момент те са единствената страна, която е в толкоз напреднала фаза, въпреки и тя да се води пилотна до края на годината. Карибската страна форсира въвеждането на цифровия си $ като основен, защото с популацията си 400 хиляди души, живеещи на 700 коралови острова, доста от тях бяха в риск от финансово изключване. Китай също е в доста напреднала фаза за стартирането на своя CBDC, като задачата на държавното управление е то да влезе в приложимост по време на зимните олимпийски игри в страната при започване на 2022 година

Дигиталните валути на централните банки притеглят все по-голямо внимание, от там и все по-поляризирани отзиви за и срещу. От покровителите им се чуват отзиви, че те ще ускорят дигитализацията на стопанските системи, ще включат повече хора във финансовия бранш и ще създадат заплащанията по-лесни и евтини. Противниците пък, доста от тях от финансовия бранш, предизвестяват, че CBDCs може да са опасност за банковия бранш, защото ще изземат активност и ще разрушат обичайния модел на банково ходатайство, което обезпечава връзката сред депозитите и заемите.
Капитал - брой 36 Какво е цифровото евро
То е дигитален аналог на хартиеното и няма да го размени, а ще е негово електронно допълнение. Идеята за основаването му идва като отговор на възходящите размери на безналични заплащания и взрива на криптовалутите. Дигиталното евро не е криптовалута - то ще си остане под регулацията и емисията на Централната банка (ЕЦБ) за разлика от криптовалутите, които са в децентрализирани финансови системи.

Дигиталната единна валута действително е евро, само че в цифрова форма, като то ще се издава от ЕЦБ и националните централни банки. Валутният му курс няма да се разграничава от този сега и то ще е налично за всички жители и бизнеси от Валутния съюз. Целта е да се има елементарно и на ниска цена, в телефон да вземем за пример. Според ЕЦБ въвеждането му може да отстрани и някои недостатъци в системите за трансграничните преводи, изключително при емигрантските пари. През октомври 2020 година ЕЦБ разгласява отчет за цифровото евро, в който се преглеждат разнообразни сюжети и разновидности за въвеждането му. Те станаха и мотив за разнообразни тълкувания на приложенията му и достъпа до него. Едното е, че системата на ЕЦБ може да обмисли достъп на нерезиденти до директни сметки в централната банка. Целта е да се усили потреблението на еврото световно, което сега заема едвам към 20% от международните транзакции, при 60% за $.

Проучвателният интервал на цифровото евро стартира от октомври тази година и ЕЦБ. " Ще разгледаме по какъв начин може да бъде конструирано цифровото евро, по какъв начин може да бъде популяризирано измежду търговците и жителите, какво влияние би могло да окаже върху пазара и какви промени в европейското законодателство биха могли да се наложат ", показват в формалното си известие от Европейската централна банка и допълват: " След приключването на стадия на изследване ще решим дали да стартираме да създаваме цифрово евро. След това ще създадем и тестваме вероятни разновидности, като ще работим взаимно с банки и компании, които биха могли да дават технологията и платежните услуги. " Направените до момента опити демонстрират, че няма съществени софтуерни трудности пред издаването на цифрово евро и че то може да бъде конструирано по доста способи, показват още от там.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР