Ето защо търговската сделка между Сърбия и Уганда има идеален смисъл

...
Президентът на Уганда Йовери Мусевени прави преглед на почетния караул
Коментари Харесай

Президентът на Уганда Йовери Мусевени прави преглед на почетния караул в Белград, юли 2023 г. Президентът на Уганда Йовери Мусевени прави преглед на почетния караул в Белград, юли 2023 г - Авторско право AP Photo/Euronews От Odrek Rwabwogo, председател на Президентския консултативен комитет на Уганда по износа и индустриалното развитие, и Братислав Стоилкович, търговски представител на Уганда за Югоизточна Европа Публикувано на 08.08.2023 г. - 18:14 ч.•Обновена 18:15 ч. Мненията, изразени в тази статия, са на автора и по никакъв начин не отразяват редакционната позиция на Euronews.

Споразумението, подписано между двете страни в Белград миналата седмица, вдъхна нов живот на едно малко известно, но всъщност дългогодишно и все по-ползотворно партньорство, пишат Odrek Rwabwogo и Bratislav Stoiljković.

Не се случва често да видите африкански лидер да пътува до Югоизточна Европа на държавно посещение.

РЕКЛАМА

И все пак само миналата седмица президентът на Уганда Йовери Мусевени се срещна с Сръбският колега Александър Вучич официално открива новия търговски център на Уганда, базиран в Белград, и подписва редица споразумения, насърчаващи търговията между двете страни.

За Уганда, доминирана от селското стопанство, беше установен агресивен ръст на приходите от износ като от решаващо значение за нейното икономическо възстановяване и крайната цел на по-нататъшната индустриализация на източноафриканската страна. Сърбия се очертава като важен, макар и на пръв поглед изненадващ, предпочитан партньор.

Обикновено, когато става въпрос за търговия, африканските държави са склонни да съсредоточат усилията си върху места като Обединеното кралство или ЕС, с с когото мнозина имат отдавна установени връзки. И това изобщо не е различно.

„Новият“ подход на Уганда към Сърбия не е такова нещо. Всъщност двете страни вече се радват на дългогодишни връзки, стигащи до създаването на Движението на необвързаните (NAM), за чието основаване Сърбия — като част от бивша Югославия — помогна и на което Уганда поема председателството по-късно тази година.

От необвързаните към отворения Балкан

Движението преминава през съживяване през последните години, тъй като много страни искат да останат неутрални и извън все по-често поляризиращи борби за власт между Изтока и Запада.

На такива страни NAM предлага както сигурно убежище, така и мрежа, която датира от ерата на Студената война и днес представлява готов клуб от споделени връзки.

Сърбия също предлага уникален вход към пазари, които са толкова дълго недостъпни за Африка. В уникалната позиция на сключване на споразумения за свободна търговия (ССТ) с ЕС, Турция и ОАЕ, балканската страна предлага уникална входна точка за угандийски продукти като кафе, пресни продукти и какао.

Регионалната "мини-Шенген" инициатива Open Balkan, част от която Сърбия е, само разширява още повече пазарния потенциал.

След като бъде установена директна транспортна връзка между Белград и ключовия транспортен център на Уганда Ентебе — което Air Serbia и Uganda Airlines възнамеряват да направят чрез споразумение за споделяне на кодове през следващата година — ще има нов, директен търговски и товарен транспорт маршрут от Африка към Европа и нататък към всички регионални партньори на ССТ на Сърбия.

Урусла фон дер Лайен на чаровна обиколка на Балканите Дали мечтата за членство в ЕС за Западните Балкани е бавно избледняваща перспектива без бъдеще?

Има също бизнес възможности за Сърбия в обратна посока.

Уганда има един от най-бързо развиващите се медийни пазари в света, захранван от население със средна възраст 17 години. Медийният сектор и филмовата и телевизионна индустрия на Сърбия доминират в Балканския регион, но нямат много място за разширяване там.

РЕКЛАМА

Има строителен и инфраструктурен бум в Белград и по подобен начин в Уганда, където сръбски компании като Energoprojekt, датиращи от времето на Югославия, вече са добре установени.

Допълващи се икономики и вносни тарифи на ЕС

Освен това, Уганда е допълваща икономика за Сърбия, което означава, че двете произвеждат неща, които другата не произвежда и не може.

Климатът в Сърбия не ви позволява да отглеждате нито един ананас, банан или кафе на зърна по всяко време на годината. В Уганда тези продукти могат да растат през цялата година.

Ето защо двете икономики не са конкуренти на глобалния пазар и това означава, че могат да предложат много една на друга.

Но това може би е добавена стойност в сектора на кафето в Уганда — обработка на кафе в Уганда преди износ — където Сърбия може да допринесе най-много и да пожъне най-голяма награда.

РЕКЛАМА
Европейските тарифи са изключително високи , всъщност е по-евтино да се произвежда лиофилизирано кафе в Германия с високи заплати, отколкото да се създаде едно работно място в индустрията за преработка на кафе в Субсахарска Африка.

Може да е изненадващо да се знае, че Германия е всъщност най-големият износител в света на лиофилизирано разтворимо кафе.

Тази страна, която също не може да отгледа нито едно зърно, изпреварва почти цялата Африка, производителка на кафе, по приходи от бизнеса с кафе.

Екстремното време прави кафето по-скъпо и вкусът му е по-лош, докладът предупреждава. Промяната на климата преначертава картата на отглеждането на кафе. Ето как фермерите се придържат към

Германия няма специална технология, която другите да не притежават. Простата причина, поради която те са номер едно в тази индустрия, са наказателните вносни мита на ЕС, които спряха вноса на всичко друго освен сурово кафе от Африка в Европа.

Казано по-просто, европейските тарифи са толкова изключително високи, че всъщност е по-евтино да се произвежда лиофилизирано кафе в Германия с високи заплати, отколкото да се създаде едно работно място в индустрията за преработка на кафе в под- Сахара.

Това е само началото

Това означава, че секторът на добавената стойност е бил възпрепятстван от десетилетия от търговска политика, правена другаде в името на свободната търговия, но която е в протекционизъм на фактите, чисто и просто.

РЕКЛАМА

Но това се променя. Обединеното кралство наскоро разкри много щедри и изгодни нови търговски тарифи за Африка, които ще позволят вноса на кафе, преработено в Африка, към петата по големина световна икономика.

С течение на времето това ще доведе до нарастващ натиск върху ЕС да промени собствените си забранителни търговски политики.

И точно тук е възможността за Сърбия. Секторът на кафето в страната, който сам по себе си е голям, сега възнамерява да предложи чрез инвестиции и съвместни предприятия една от първите възможности за Уганда след независимостта да развие собствена преработвателна индустрия.

Южноамериканският търговски блок Меркосур провежда среща на върха за търговско споразумение с ЕС Обединено кралство Законът за отмяна на законите на ЕС може да има „отрицателно въздействие върху търговията“, предупреждава Брюксел

Откриването на нов търговски център на Уганда в Белград е само началото.

Ще последват още в други ключови места, включително Обединеното кралство, САЩ и Дубай. Но споразуменията, подписани в Сърбия миналата седмица, полагат основите за всичко останало, като същевременно вдъхват нов живот на едно малко известно, но всъщност дългогодишно и все по-ползотворно партньорство.

Odrek Rwabwogo е фермер от Уганда и Председател на Президентския консултативен комитет по износа и индустриалното развитие на Уганда (PACEID) и Братислав Стоилкович е сръбски предприемач и търговски представител на Уганда за Югоизточна Европа.

Ние в Euronews вярваме, че всички гледни точки имат значение. Свържете се с нас на [email protected], за да изпратите предложения или предложения и да станете част от разговора.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР