Ето резюме на осемте най-нови медицински причини, които могат да

...
Ето резюме на осемте най-нови медицински причини, които могат да
Коментари Харесай

Проблеми с храносмилането

Ето обобщение на осемте най-нови медицински аргументи, които могат да подскажат за общи стомашно-чревни и храносмилателни проблеми.

Киселинен отлив

Симптомите на рефлукс, като киселини, са измежду най-честите храносмилателни вреди. Според едно шведско проучване 6 % от хората изпитват признаците на рефлукс един път месечно и 14 на 100 от тях са имали най-малко един път седмично. Такива чести признаци могат да посочат съществуване на гастроезофагеалната рефлуксна болест. Освен че е мъчителна гастроезофагеалната рефлуксна болест може да навреди на хранопровода с течение на времето или даже да докара до рак на хранопровода.

 Киселини в стомаха

Киселините нормално се дефинират като жега или парене, което се издига от центъра на коремната област в гърдите или в под гръдната кост или гръдната кост. Те могат да бъдат съпроводени от кисел усет в устата /или хиперсаливация/ или даже намирането на храна или течност в устата ви, изключително през нощта.

Бременност, някои медикаменти, както и използването на алкохол или избрани храни могат да провокират киселини. Деца под 12 години, както и някои възрастни могат да имат гастроезофагеалната рефлуксна болест без киселини в стомаха, вместо това изпитват сходни на астма признаци, затруднено преглъщане или суха кашлица.

Пептична язва

Ако имате необяснима болежка в стомаха, помислете за това преди да посегнете към болкоуспокояващо - би трябвало да сте сигурни че нямате пептична язва. Ако мислите, че имате пептична язва в някакъв миг би трябвало да се тествате за хеликобактер пилори, поучават специалисти. Нарушаване на защитния пласт и слузта на стомаха, провокирани от тази бактерия, предизвиква язви, които са рани в лигавицата на стомаха или на първия сектор от тънкото черво.

Други аргументи са тютюнопушене, което може да увеличи стомашната киселинност и несъразмерната използването на някои медикаменти. Употреба на алкохол може да бъде фактор, само че не е ясно дали това единствено по себе си може да докара до язва. Старата доктрина упреква фактори като стрес, което не е изцяло неправилно. Стресът може да утежни признаците на пептична язва и да забави излекуването.

Ако не се лекува, язвата може да докара до вътрешни кръвоизливи и могат да се появят дупки в тънките вътрешности или стената на стомаха, което може да докара до сериозна зараза. Съединителната тъкан, унищожена от язвата, може също по този начин да блокира храносмилателния тракт.

Камъни в жлъчката

 Бъбреци

Само една четвърт от хора с камъни в жлъчката нормално се нуждаят от лекуване. Това е шанс, тъй като всяка година близо 1 милион американци са диагностицирани с тези дребни камъчета, които са основно от холестерол и жлъчни соли. Да се отървем от тях, нормално изисква премахване на жлъчния мехур, една от най-честите интервенции в Съединени американски щати.

Отстраняване може да бъде належащо, в случай че камъните са рискови за инфектиране или зараза на жлъчния мехур, панкреаса, черния дроб. Това може да се случи, в случай че камък от жлъчния мехур заседне и блокира потока в каналите сред черния дроб и тънките вътрешности.

Болката от камъни в жлъчката, нормално идва бързо в горната дясна част на корема, сред плешките, или под дясното рамо и значи пътешестване до незабавното, защото може да се появи и тресчица, повръщане, гадене или болежка с дълготрайност повече от пет часа. Затлъстяването е рисков фактор за камъни в жлъчката и това е доктрина, която твърди, че те се развиват поради дефицита на фибри и остатъка от мазнини в диета.

Непоносимост към лактоза

Между 30-50 млн. души по света са с нетърпимост към лактозата, което значи, че им липсват ензимите, нужни за храносмилане на главната млечна захар. Симптомите варират по тежест от човек на човек, те включват конвулсии, отичане на корема, газове, гадене и диария. Те нормално се появяват от 30 минути до два часа след потреблението на млечни артикули.

Дивертикулит

 Пуканки, царевица

Според изследване от три до пет американци на възраст над 70 имат необикновени издутини, наречени дивертикули, някъде в стената на чревния тракт. Лекарите от дълго време поучават хората с дивертикули да заобикалят ядки, царевица и пуканки тъй като тези храни ще попаднат в подутината по време на храносмилане и ще основат безпорядък.

Възпалителни болести на червата

Хората с болест на Крон или улцерозен колит - двете най-често срещаните възпалителни болести на червата, се оплакват от болки в корема и диария и от време на време изпитват анемия, кървене от ректума, загуба на тегло или други признаци. И двете нарушавания могат да зародят от своенравната имунната система, което води до това тялото да нападна стомашно-чревния тракт.

Цьолиакия

 Проблеми с храносмилането

Около 1% от популацията има цьолиакия, автоимунно заболяване и нарушаване на храносмилането. Страдащите не са в положение да ядат глутен - протеин, съдържащ се в ръж, ечемик, пшеница. Симптомите варират при всеки човек, само че включват: коремна болежка и отичане на корема, хронична диария, повръщане, запек и бледи, вонящи или мастни изпражнения.

Докато няма лек, хората могат да ръководят цьолиакията посредством прекосяване на безглутенова диета. В рамките на няколко седмици възпаленията в тънките вътрешности ще отшумяват, въпреки че инцидентното ястие на артикул с глутен може да докара до обостряне когато и да е.

Запек

Запекът е най-добре да се заобикаля посредством постоянни извършения и диета с високо наличие на фибри от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. За по-възрастните хора, които са склонни да получават запек по-често, би трябвало да се уверят, че се хидратират вярно и да са наясно с всички медикаменти, които могат да го провокират.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР