Ето няколко съвета при готвенето, които може би не знаете,

...
Ето няколко съвета при готвенето, които може би не знаете,
Коментари Харесай

Кухненски хитринки, които всяка домакиня трябва да знае!

Ето няколко съвета при готвенето, които може би не знаете, а сигурно ще ви бъдат от изгода:

Слагайте в ястията замразените зеленчуци без да ги размразявате авансово.

Зеленчуците увират по-бързо и резервират питателните си стойности, в случай че се варят в подсолена вода.

Зеленчуците се поставят в ястията незабавно откакто са обелени и нарязани, с цел да запазят своите качества.

Старите картофи не почерняват по време на варене, в случай че добавите малко оцет, лимонен сок или оцет към водата, в която ги варите.

Обелените сурови картофи стоят натопени във вода до готвенето им, другояче има риск те да почернеят, и ще се наложи да ги изхвърлите.

Използвайте белите картофи за пюре, жълтите за готвене, а алените за пържене. Картофите и кореноплодните (моркови, целина, ряпа, и др.) се измиват по-лесно благодарение на четка.

 Салата

Листата на зелената салата се освежават като ги поставите в топла вода за 10-15 мин. Салатата от пресни зеленчуци се подготвя директно преди поднасяне.

Лимоновият сок и оцетът освен усъвършенстват вкусовите качества, само че и резервират витаминното наличие.

Металните съдове не са подобаващи за салатиери, те понижават витаминното наличие на зеленчуците.

Ароматът на зелените подправки, богати на етерични масла, се покачва, в случай че ги изплаквате с топла, а не със студена вода.

Ако сте прекалили с мазнината в ястието, сложете един лист с маруля за 10 минути в него, с цел да поеме непотребната лой.

Белият цвят на карфиола се резервира, в случай че го потопите за няколко минути в прясно мляко. Настърганият хрян пък не потъмнява, в случай че се поръси с малко оцет и се размеси добре.

Лукът няма да прегори, и ще придобие прелестен златист цвят, в случай че го пържите в мазнината авансово посипан с малко брашно. Нарязана и неупотребявана глава лук, се резервира, като я обърнете върху чинийка и я поръсите със сол.

 Готвене на чорба

Чесънът се бели по-лесно, в случай че го накиснете за 30 минути в топла вода. За по-лесното му счукване поръсете обелените скилидки с малко сол.

Зеленият грах резервира цвета си, в случай че във водата в която го варите, добавите малко захар.

Спанакът се измива директно преди готвене, почистен той бързо се скапва. Грах, боб и леща, се посоляват най-после преди да са подготвени. Спанак и коприва се бъркат с дървена лъжица.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР