Ето едно скорошно съобщение от Световната банка, чийто мажоритарен акционер

...
Ето едно скорошно съобщение от Световната банка, чийто мажоритарен акционер
Коментари Харесай

Способността на Запада да установява правилата на световния ред е поставена под съмнение

Ето едно скорошно известие от Световната банка, чийто мажоритарен акционер са Съединените щати: „ Съветът на изпълнителните шефове на Световната банка утвърди спомагателен пакет за бюджетна поддръжка от 489 милиона $ за Украйна, наименуван “Свободна Украйна ”. Пакетът включва активизиране на безплатно финансиране от 134 милиона $ и редом финансиране от 100 милиона, като общата мобилизирана поддръжка доближава 723 милиона за жизненоважните потребности на украинския народ ”.

Известни са донорите на Украйна. Англия, Дания, Латвия, Литва и Исландия дружно дадоха 134 милиона, Япония 100 милиона. И предлагайки пари на тези, които са подготвени да пожертват кръвта си за рушвет, Брюксел и Вашингтон не крият, че геополитическите ползи на западния свят са заложени на карта.

„ Свидетели сме на смяна в международния ред пред очите ни “, обезпокоен е американският канал Ей-Би-Си. „ И това ще се отрази на световните вериги за доставки по непредвидени способи. Ако интернационалните последствия от руско-украинския спор продължат да се популяризират, ще се сблъскаме с действителна опция за раздвояване на международната стопанска система, в която геополитически съюзи, сила и хранителни потоци, валутните системи и комерсиалните пътища могат да се разделят.”

Нека поправяме това изказване. Именно Западът стартира да разделя „ енергийните и питателните потоци, валутните системи и комерсиалните пътища “. Според Центъра за разбор и синтез на “Информейшън Клиринг Хаус” (Ню Йорк) военната интервенция в Украйна ще бъде сравнима по мащаб с последствията от Втората международна война, защото „ възобновяването конкуренцията сред Съединени американски щати, Китай и Русия сложи под въпрос способността на Запада да дефинира разпоредбите на международния ред.

И „ ще има още, изключително във връзка с Тайван “, споделиха анализатори от ИКХ. Те имат вяра, че Тайван е азиатското копие на европейска Украйна. И в Европа, и в Азия могат да се чуят сърцераздирателни крясъци на отвращение от съветската „ инвазия “, предизвестия за идното китайско настъпление. Възхвалява се „ превъзходството на демокрацията над авторитаризма “. Твърди се, че протичащото се в Украйна е „ печален завършек на забранен спор, траял три десетилетия и подбуден от липса на здрав разсъдък и от двете страни “. Така богато „ нашите сътрудници “ се пробват да изобразят световно-историческите последствия от световна геополитическа злополука – разпадането на Съветския съюз, който изчезна от международната карта.

Сега се нажежиха крайните точки на геополитическия разлом – Украйна и Тайван, само че най-вероятно ще пострада Европа, която стана пленник на Вашингтон. Анализаторите от ИКХ означават това, което може да последва през днешния ден: „ Европа и трансатлантическите връзки се премислят в спора в Украйна “. В продължение на десетилетия Германия се пробва да води европейска външна политика, като се стреми да бъде предан член на НАТО и център на въздействие в Европейския съюз, „ като в същото време поддържа тесни стопански връзки с Русия и Китай “. И къде отидоха тези старания? Берлин замрази плана " Северен поток-2 ", съгласи се да изключи Русия от платежната система СУИФТ, изпраща смъртоносни оръжия в Украйна. Всяка една от тези стъпки насочва Германия към милитаризация и светът към този момент се е сблъсквал с милитаризирана Германия през ХХ век и помни какво е тя.

Един от главните резултати от този спор за Украйна няма да бъде нейното доближаване с европейските съседи, а нейното отменяне от тях. Украйна скоро ще открие, че е била употребена за подкопаване на евразийската интеграция както в съветската, по този начин и в китайската версия (ЕАИС, самодейност „ Един пояс, веднъж “, Шанхайска организация за сътрудничество).

Старият свят „ от Лисабон до Владивосток”, чието геополитическо ядро е Русия, се дефинира от задграничните „ майстори на дискурса” като съществена сцена на спор на ползи. Първото полесражение беше Украйна. Очаква се Тайван да я последва.

Дали Русия към момента се интересува от връзките със Запада, в частност с Европа? Не наподобява ли, че тези връзки не подлежат на възобновяване? Кой може да отговори сигурно на тези въпроси? Китай поставя най-големите старания за разширението и нашарване на нуклеарните си оръжия, възнамерявайки да надмине опциите на Съединените щати и в космоса. Това е вероятният фон за второто деяние на световната геополитическа смяна. Все още следим първото му, украинско, деяние.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР