Ето доказателството, че баба прави най-вкусните сладкиши на светаНеобходими Продукти●

...
Ето доказателството, че баба прави най-вкусните сладкиши на светаНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Сиропирания черен сладкиш на баба

Ето доказателството, че баба прави най-вкусните сладкиши на света

Необходими Продукти

Блат


● олио - 250 мл
● захар - 1 ч.ч.
● кисело мляко - 1 кофичка + 1 ч.л. сода
● какао - 3 с.л.
● ванилия - 2 бр.
● брашно - 2 ч.ч. (пресято)

Сироп


● вода - 2 ч.ч.
● захар - 1/2 ч.ч.
● ром - 50 мл (или половин шишенце от есенцията)

Крем с три съставния елемент


● краве масло - 1 пакетче (125 г)
● пудра захар - 1 ч.ч. огромна
● жълтъци - 1 бр.
● ванилия - 2 бр.
● орехи - 1 огромна ч.ч. смлени
● прясно мляко - 1/2 ч.ч. (обикновена)
● брашно - 1 с.л.
● прясно мляко - 1 ч.ч.
● млечен шоколад - 1 бр.

Начин на подготвяне

Пиша буквално рецептата от баба и на места с обяснения от моя дребен опит - неотдавна се осмелих да го направя за първи път след 30 години липса на кураж:) Мислех, че страхотният усет е в детската ми фикция, повярвайте прелестен е в действителност! Ще се постарая скоро да кача фотоси.

Аз си признавам, че употребявам миксер за разбиването, единствено маслото и пудрата захар разбирам с дървена лъжица.

Блат:

Половин чаша олио (1/2 от 250 мл) се слага в огромна купа. Прибавя се 1 ч.ч. захар и се бие с дървена лъжица 15 мин. Добавя се 1 кофичка кисело мляко, в което е разтворена 1 ч.л. сода бикарбонат. След това се поставят 3 с.л. какао + 2 ванилии + 2 ч.ч. авансово пресято брашно. Изсипва се в авансово намаслена и набрашнена тавичка (аз го пекох с хартия и не съм мазала). Пече се в умерена фурна 3/3 (или 180-190 градуса) към 30 мин (пробвам с съчка за зъби до готовност). Оставя се да изстине, обръща се и се връща назад в тавичката (блатът би трябвало да стане пълен, тавата ми е с диаметър 30 см и е дълбока). Набожда се с вилица на доста места.

Сироп:

1/2 ч.ч. захар + 2 ч.ч. вода. Сиропът ври 5 мин, дръпва се от котлона и се оставя няколко минути. Към него се прибавят 50 мл ром - аз го направих с половин шишенце есенция, същият е резултатът. С черпаче се полива отмерено сладкишът с горещия сироп и се оставя да изстине (може образно да плува малко, умерено, поема го, аз малко се притесних). Най-добрият вид е да преспи една нощ по този начин.

За крема /който ми беше огромното предизвикателство/:

1) Едно пакетче краве масло се нарязва на части в купа и се оставя да се отпусне. 1 огромна чаша пудра захар (около 400 мл) се прибавя към маслото и с дървена лъжица се бърка 15 мин. Прибавя се 1 жълтък + 2 ванилии.

2) В друга купа се поставя 1 огромна чаша смлени орехи (хубаво е с машинка или чопър, който не ги прави на прахуляк, а като на лентички доста тънки, по този начин се получава доста бухнал крем като краен резултат). Попарват се с половин чаша прясно мляко (обикновена чаша, не огромна, да не плуват, а да могат да набъбнат и поемат цялото мляко). Оставят се да изстинат.

3) В тенджерка се поставя 1 с.л. брашно + 1 ч.ч. (обикновена) прясно мляко. На не доста мощен котлон, с цел да не се захване, се бърка до приемане на гъст крем.

4) Към крем 1) прибавяме 2) и 3) - към този момент изстинали. Слагам ги за десетина минутки в хладилника. След това нанасям върху блата крема и от горната страна настъргвам един елементарен млечен шоколад.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР