Етиопското правителство и бунтовниците от щата Тигре се обвиняват взаимно

...
Етиопското правителство и бунтовниците от щата Тигре се обвиняват взаимно
Коментари Харесай

Правителството и бунтовниците в Етиопия нарушиха примирието си


Етиопското държавно управление и бунтовниците от щата Тигре се упрекват взаимно за обновяване на боевете, които нарушиха петмесечното помирение и заплашват още веднъж да потопят Северна Етиопия в принуждение и да влошат още повече филантропичната злополука там, заяви Франс прес.

Боевете започнаха през вчерашния ден към 5:00 ч. сутринта локално време (съвпада с българското) в регионите на щатите Амара и Афар, които граничат с югоизточния щат Тигре, добави Българска телеграфна агенция.

Двете страни взаимно си разменят обвинявания за нарушаването на контрактуваното в края на март помирение.

Бунтовниците оповестиха, че федералната войска на Етиопия е почнала " огромна атака ", потвърждавайки, че " пази (своите) позиции ". Правителството упрекна силите на Фронта за избавление на народа на Тигре (ФОНТ) в „ нарушение на примирието “ като подхващат набези.

Тъй като достъпът и връзките в тази северна част на Етиопия са доста лимитирани, е невероятно  тези изказвания да бъдат тествани от самостоятелен източник, както и да се ревизира дали боевете не престават и през днешния ден.

През последните дни двете страни се упрекнаха взаимно в подготовка за възобновяване на бойните дейности. Етиопската войска заяви през вчерашния ден, че е свалила аероплан, пренасящ оръжия за бунтовниците от Тигре, който " нарушил етиопското въздушно пространство, прелитайки откъм Судан ". За случая заяви етиопската осведомителна организация EНА, като цитира армейски военачалник.

Не се оповестяват обаче детайлности нито за датата на случая, нито за самия аероплан. Армията твърди само, че „ се допуска, че той принадлежи на исторически врагове, които желаят да отслабят Етиопия, и които години наред са подкрепяли ФОНТ “. Бунтовническите управляващи в Тигре жигосаха това като " очевидна неистина ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР