Естрагонът е подправка с доста силен аромат, затова е хубаво

...
Естрагонът е подправка с доста силен аромат, затова е хубаво
Коментари Харесай

Естрагонът е идеален за рибни ястия

Естрагонът е фалшификация с много мощен мирис, по тази причина е хубаво да се употребява спестовно в ястията. Ако сложите повече от него, рискувате да не усетите останалите подправки, които сте добавили в гозбата.

Всъщност естрагонът е подобаващ за овкусяване на разнообразни типове зеленчуци и меса. Много постоянно се употребява в средиземноморската кухня – с него се овкусяват сосове за паста. Освен това таросът, както е прочут още естрагонът, е превъзходен избор за поръсване на яйца, както и на ястия от риба.

Рибните гозби нормално се подправят със изсъхнал естрагон, като се поставя напълно малко количество от подправката. В Армения се подготвя безалкохолна газирана напитка, която се ароматизира с естрагон.

 Естрагон

Подправката може да се употребява и за ароматизиране на оцет, който в следствие да употребявате за овкусяване на зелени салати. За да си го извършите, ви е нужен прекрасен ябълков оцет, в който да добавите естрагон и по избор скилидка чесън.

Сложете няколко стръка от естрагона и разрежете скилидката чесън преди да я добавите в стъклената бутилка.

Друга забавна рецепта за благоуханен оцет с естрагон съдържа 100 г от подправката, дафинов лист и кисела ябълка. Плодът се нарязва и се поставя във винения оцет, прибавят се и миризмите, след което оцетът се оставя да престои 15 дни.

Накрая оцетът се прецежда. Така подготвен, оцетът е превъзходен за овкусяване на салати и маринована риба.

 Сос Беарнез

Естрагонът влиза в състава и на необятно известната дижонска горчица, както и за приготвянето на холандския сос Беарнез. Можете да добавите от ароматната фалшификация и в зехтина. След това мазнината може да се употребява за подправяне на салати и гозби, като е изключително подобаващ за поливане на рибни гозби.

За задачата би трябвало да сложите в зехтина по 1 ч.л. естрагон и магданоз и няколко зърна черен пипер.

От естрагона се подготвя и етерично масло – получава се след филтрация на водна пара благодарение на пресни или на изсушени клони от подправката. В националната медицина, естрагонът постоянно се употребява за облекчение на стомашни конвулсии.

Освен това ароматната фалшификация контролира месечния цикъл, улеснява храносмилането и покачва апетита. Естрагонът е известен и със своето детоксикиращо деяние.

Не на последно място, подправката е доста подобаваща за всички хора, които страдат от хипертония – може да се употребява като заместител на солта.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР