есетки мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за

...
есетки мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за
Коментари Харесай

На Богоявление - калоферци извиха хоро в Тунджа

есетки мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за обичайния обред по спасяването на кръста, и с цел да изиграят мъжкото хоро на Богоявление. Заради пандемията нямаше публична организация, само че доста хора се събраха, с цел да спазят традицията.

Вижте повече във видеото:



Органите на реда пробваха да спрат хорото, само че то въпреки всичко се случи. Калоферци пяха национални песни и танцуваха в ледените води, макар ограниченията. Кметът на Калофер не влезе в реката, с цел да не дава образец.

"Хората ще влязат в реката, само че няма да се играе хоро. Ще си свирят и пеят, само че няма да е, както до момента. За страдание, не ми е хубаво, само че би трябвало да го преодолеем. Аз няма да вляза във водата ", сподели по-рано кметът на Калофер Румен Стоянов.

Призивът към туристите тази година беше да не участват поради противоепидемичните ограничения.

"Честванията за Ботев също ще се състоят, както до момента, с церемониален обред и гирлянд на славата ", сподели кметът Румен Стоянов.

В град Шипка стартира ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст.

Местните са облечени в национални носии и пеейки, хората навлязоха в река Джангурица, осведомиха в "Здравей, България ".

Традицията повелява след изиграването на хорото в ледените води, да се хвърли кръстът, който по-късно се подава на най-малкия участник в ритуала.

Вижте повече във видеото:



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР