Есента пристигна и учениците отново са в класната стая. Затова

...
Есента пристигна и учениците отново са в класната стая. Затова
Коментари Харесай

„Кинематограф“ се завръща с проекта „Киноклуб+“

Есента дойде и учениците още веднъж са в класната стая. Затова екипът на „ Кинематограф “ продължава своя план „ Киноклуб София “, подсилен от Столичната община. След извънредно сполучливото начало на начинанието тази пролет, от октомври още веднъж стартират да се организират безвъзмездни прожекции на късометражни филми, разисквания и беседи с възпитаници в над 10 столични учебни заведения. Събитията са ориентирани към учениците от 10., 11. и 12. клас.

Основната цел на киноклубовете е участващите да се вкарат в просветителната страна на киното, да се построи нужната сензитивност и понятиен уред за упражняването на сериозно мислене, както и да се обиден наболели тематики и проблематика. Така ще се даде опция на бъдещите студенти да се ориентират по-добре в идното им съзряване като възрастни хора и жители в осведомително пренаситения актуален свят. Проектът се пробва не просто да приближи късото кино до подрастващите, само че и да ги притегли към киносалоните, където филмите оказват своето цялостно влияние, за разлика от все по-разрастващата се наклонност да се гледат на преносими компютри и телефони.



Прожекциите и беседите още веднъж ще се водят от младия режисьор Йордан Михайловски, а филмите са подбрани от редакторите на платформата „ Кинематограф “ в съдействие с режисьора и аниматор Димитър Димитров-Анимитер. Киносрещите са с дълготрайност сред 45 и 60 минути, според от желанията на съответното учебно заведение, и насочват вниманието към тематики като: Опасностите на онлайн средата;Противодействие на враждебността и насилието;Устойчиво развиване и природа;Еволюцията на технологиите;Професионално и личностно развитие;Подобряване уменията за другарство и работата в екип.Водещият на киноклубовете Йордан Михайловски споделя какво го е подтикнало да се включи в това начинание:
„ Ниската изборна интензивност на фона на нестабилната политическа реалност и други образци за липса на дейна гражданска позиция и изявени морални полезности основава едно доста потискащо ежедневие. В отговор на това мое наблюдаване за заобикалящото ме общество желаех да предизвиквам размисъл в по-младите и моите връстници. Късите филми подбуждат към въпроси и размисли, налични за учениците и те с интерес се впускат в полемики, които са незаменима основа за построяването на по-критично мислещо последващо потомство. Бях прелестно сюрпризиран да науча, че учениците от 10. клас в множеството гимназии, в които съм участвал, са по-будни и уважителни, в сравнение с чаках. “


Всички участници в киноклубовете, както и възпитаници в София сред 10. и 12. клас, които не са участвали на киносрещите, ще имат опция да посетят изцяло гратис някои от тематичните събития на „ Кинематограф “ в „ Синегранд София “ и „ Клуб на пътешественика “. В рамките на тези киновечери ще бъдат прожектирани десетки български и задгранични филми, като още веднъж след всяка прожекция е планувана сказка с прочут български режисьор. 
Събитията с обезпечен свободен достъп за възпитаници са обозначени с надпис „ Киноклуб+ “. Повече информация и цялостната стратегия може да намерите тук.

На всички събития на „ Кинематограф “ може да спечелите безвъзмезден брой на Списание 8. Повече за взаимната акция с дарове може да научите тук.

Мисията на „ Кинематограф “ е да усъвършенства изискванията за разпространяването на късометражното кино и неговото показване, да среща българските фенове с нови създатели, както и да улеснява достъпа на просветителната система до качествено кино. Повече за начинанието може да прочетете.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР