Есенен и ароматен вариант на прочутия тарт на госпожиците Татен.Необходимите

...
Есенен и ароматен вариант на прочутия тарт на госпожиците Татен.Необходимите
Коментари Харесай

Вкусът на Франция: Тарт „Татен“ със сини сливи

Есенен и благоуханен вид на фамозния тарт на госпожиците Татен.

Необходимите артикули:

(за форма с диаметър 24 см)
За тестото: 85 г бяло брашно85 г пълнозърнесто брашно20 г лешниково брашно (ситно смляни лешници)20 г захар40 г пудра захар100 г маслощипка сол1 ч.л. канела½ яйце (разбито)  За плънката: 800 г сини сливи, изчистени от костилките и разрязани на половинки по дължината60 мл алено порто120 г захар60 г масло1 ч.л. фалшификация за меденки (или канела)  Приготвяне на тестото: Брашното се смесва с лешниковото брашно, солта, захарта и канелата. Добавя се студеното масло, нарязано на дребни кубчета. Маслото се претрива с пръсти заедно с брашното, до момента в който се получи консистенция на влажен пясък. Добавя се яйцето и се замесва относително твърдо тесто. Тестото се събира на топка, завива се в транспарантно фолио и се оставя да стегне за 30 минути в хладилника.


Приготвяне на карамела: Захарта се загрява с портото на сдържан огън до завиране. Оставя се да ври, до момента в който сиропът стартира да карамелизира и потъмнява, а пяната по повърхността намалее. Остранява се от огъня, прибавя се нарязаното на кубчета масло и се разбърква добре. 

Приготвяне на тарта: Фурната се загрява на 180 градуса. Карамелът се изсипва в дълбока тава, от горната страна се подреждат сливите във формата на розетка и се поръсват с подправката за меденки. Пече се в продължение на 30 минути. Тестото се изважда от хладилника и се разточва на кръг с диаметър на тавата или 2-3 см по-голям. Тавата с карамелизираните сливи се изважда, дискът тесто се слага върху плодовете и се набожда на няколко места с вилица. Връща се във фурната за още 25-30 минути. Изважда се и се оставя да изстине в тавата. Обръща се върху сервизна паница. Поднася се с малко заквасена сметана съгласно обичайна рецепта или с топка сладолед.


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР