ЕС трябва да има начин да реагира, когато в държава

...
ЕС трябва да има начин да реагира, когато в държава
Коментари Харесай

Елена Йончева: Общество, което не е добре информирано, лесно може да бъде манипулирано

ЕС би трябвало да има метод да реагира, когато в страна членка е застрашена публицистиката. Проектът на закон за медийната независимост, който през днешния ден Европейската комисия предложи е стъпка към приемането и на подобен механизъм. Текстовете занапред ще се разискват в Европейския парламент (ЕП) и страните членки. Това сподели Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за БНР.

Още през 2020 година имах няколко срещи с еврокомисаря по полезностите Вера Йоурова, в които се пробвах да я убедя, че е нужен европейски акт в отбрана на публицистиката. Досега Европейската комисия оферираше така наречен меки ограничения – рекомендации, наставления и оставяше на страните членки решението по какъв начин да се отнасят към медиите. Новият закон, който през днешния ден беше препоръчан от Вера Йоурова и комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, в случай че бъде признат, ще е наложителен за Европейски Съюз, изясни тя.

Ще се дискутира въвеждането на ясни и транспарантни правила за финансиране на медиите, в това число и при разпределянето на средства от националните или европейските бюджети посредством държавното управление. Целта е тези пари да не се употребяват от ръководещите, тъй че да държат според медиите, а от там – и да дефинират публичното мнение, с цел да подсигуряват преизбирането си. Журналистите би трябвало да получат отбрана от гонене, както и по-достойно възнаграждение - това са част от предложенията, които социалистите и демократите в Екологичен потенциал ще пазят.

В последните години някои от огромните медии в България се трансфораха в агитационен орган на ръководещите, тъй като те дефинират къде да насочват финансовите потоци, нужни за издръжката им. Други обслужваха единствено бизнес ползите на скритите си притежатели. Общество, което не е добре осведомено, елементарно може да бъде манипулирано, разяснява още Елена Йончева.

Дезинформацията в последните години се трансформира в една от най-чувствителните тематики в Европейски Съюз, означи тя. Но в действителност няма легална формулировка за подправени вести. Има правила в публицистиката – да се употребяват най-малко три източника на информация, да се отряза от разнообразни ъгли, в един боен спор да не се взема гледната точка единствено на едната страна и други Но през 2003 година, след военната намеса в Ирак, Съединени американски щати вкараха понятието „ патриотична публицистика “ – такава, която е съобразена с ползите само на съответната страна. Това е другото име на пропагандата, напомни Елена Йончева, която като публицист е отразявала доста военни спорове по целия свят.

Какво се случва в Украйна? Имаме ли реалистична картина? Не, сподели тя. Според нея липсва подтекст и разбор, не се търсят аргументите за войната, не се наблюдават причинно-следствените връзки. Това е рисково, това предизвиква омразата и не води до решение, разяснява Елена Йончева. По този метод медиите и политическите водачи показват съперника, врага подобен, какъвто желаят да го видят, а не подобен, какъвто е. Това е директният път към провалянето на Европа.

Тя напомни, да вземем за пример, че преди десетина дни попита непосредствено висшия представител на Европейски Съюз за външна политика Жозеп Борел дали Европа има тактика за преустановяване на войната в Украйна. Нашата задача е да помогнем на Украйна, а не да стопираме войната. Войната ще бъде решена на бойното поле, сподели в отговор той. Едва преди ден заприказва за дипломатическо решение.

Ако имаше обективно и задълбочено отразяване на спора в Украйна, европейските водачи щяха да бъдат принудени да потърсят съответни решения за това по какъв начин Европа да реагира. Войната можеше да бъде избегната. Днес виждаме, че тези, които ръководят Европа, не са в положение да се оправят със комплицирани рецесии, разяснява още Елена Йончева.

Истинската публицистика се основава на правила. Ако те станат закони, това ще е в полза на всички. Не е неприятно да има конфликт с националните държавни управления, не е неприятно да има „ борба “, въпросът е да победят положителните, сподели тя в отговор на прогнозите, че медийният закон ще срещне опозиция.

Помолена да разяснява участието на България в Шенген и защитата на границата, тя напомни, че страната ни е изпълнила всички условия, с цел да стане част от това пространство. Миграцията би трябвало да се ръководи, без значение дали аплайваме или не в Шенген. Трафикът на бежанци съществува, тъй като се покровителства. Видях го с очите си, когато преди години проучвах по какъв начин се охранява българо-турската граница, съобщи Елена Йончева. Срещу това могат да бъдат взети ограничения и на национално равнище. На европейско равнище – бежанците са в резултат на проблемите, за които Европа също носи отговорност и методът към тях би трябвало да е сложен. Затова години наред Европейски Съюз не може да реализира единодушие за промяна на метода, по който се ръководят потоците.

Благодарение на пътната карта на Европейски Съюз за промяна в региона на убежището, призната по предложение на Елена Йончева тази седмица, съюзът има съответни периоди до април 2024 година, в които да промени разпоредбите за банкет на бежанци, тяхното консолидиране при отчитане на тежестите, които поема всяка страна членка или завръщането на незаконните имигранти в трети страни. Това са комплицирани въпроси, някои от които България от дълго време упорства да бъдат решени, тъй че натискът по границите ни да отслабне, а трафикът на мигранти да бъде пресечен. Сега България ще има късмет да отбрани националния си интерес, стига да е задоволително дейна.

От години Европейски Съюз не съумява да реализира вътрешно съгласие за измененията в региона на ръководството на миграцията. Първото законодателно предложение, признато за последните десетина години от Европейски Съюз в тази посока, беше правилник, с който досегашната работа по убежището се трансформира в организация. Правилата, в действие от началото на 2022 година, разшириха нейните пълномощия, укрепиха потенциала й, както и финансовите й благоприятни условия. Докладчик от страна на Европейския парламент беше Елена Йончева.

Само преди 10 дни България подписа проект за оперативна поддръжка с Агенцията за убежището, който планува в страната ни да дойдат до 15 специалисти, в това число симултанни преводачи, с цел да оказват помощ с посрещането на мигрантите по границите ни. Допълнително ще бъдат подготвени и български чиновници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР