„ЕС ще бъде много по-силен с нас. Без вас Украйна

...
„ЕС ще бъде много по-силен с нас. Без вас Украйна
Коментари Харесай

Зеленски: ЕС ще бъде по-силен с Украйна

„ Европейски Съюз ще бъде доста по-силен с нас. Без вас Украйна щеше да остане сама. “

Това прочувствено послание към Европейския парламент в Брюксел насочи през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски.Той се включи от бункер в изключително съвещание, свикано поради експанзията на Русия против неговата страна.

Пред входа на постройката на Екологичен потенциал бяха сложени украински флагове паралелно до европейските. Редица евродепутати носеха фланелки с флага на Украйна. Вътре в залата имаше плакати „ Ние сме дружно с Украйна “.

„ През последните дни се чудя по какъв начин да се обръщам към хората, с които приказвам. Какво да им кажа - положително утро, добър ден или добър вечер. Всеки ден за някои хора това е последният ден “, стартира Зеленски обръщението си.

Той посочи, че изказването му не е написано на хартия. В Украйна към този момент няма хартия.

„ Вярвам, че през днешния ден жертваме живота си поради свободата, желанието да сме равни. Да сме такива като вас. Жертваме украинския народ – най-ценното, което имаме. Това е най-високата цена, която можем да платим “, сподели президентът.

Той е уверен, че неговите страна и народ ще завоюват борбата. Но посочи, че желае да чуе и от евродепутатите, че Украйна е избрала европейския път.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/ЕП-украйна 0103-1_cr.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Украински флагове украсиха входа на Европейския парламентв Брюксел.

Зеленски описа за ужаса от ракетния острел в Харков тази заран, взел десетки жертви. Ракетите са паднали на Площада на свободата. Президентът е уверен, че оттук насетне всеки площад в Украйна, неависимо от формалното му наименование, ще бъде именуван Площад на свободата.

„ Никой няма да ни пречупи. Ние сме украинци. Желанието ни е да забележим, че децата ни са живи. Вчера бяха убити 16 деца.

Владимир Путин ще продължава да твърди, че това е някаква специфична интервенция и се унищожава значима инфраструктура. Има ли обаче деца там, където има военна инфраструктура? “, попита Зеленски

В края на речта си той прикани:

„ Докажете, че в действителност сте европейци. Тогава животът ще спечелва над гибелта и светлината ще спечелва над мрака. “
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/ЕП-украйна 0103-3_cr.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Евродепутати облякоха фланелки с украинското знаме.

След него също от отдалеченост приказва Руслан Стефанчук – ръководителят на Върховната Рада в Киев. Той приказва от стая и зад тила му се виждаха прелитащи самолети.

„ Украйна през днешния ден пази външната граница на демокрацията по света. Бог да ни пази, в случай че Украйна загуби борбата. Никой не знае до каква степен ще спре съветската експанзия “, сподели той.

Само през днешния ден Стефанчук трябвало да се крие 4 пъти в мазето

„ В небето над моя 1400-годишен град (очевидно Киев – б.р.) летят ракети и падат бомби. Замислете се какво ще се случи с Европа, в случай че бъде възобновена ужасната Руска империя?

Ще може ли Европейски Съюз да опази пространството на свободата, основано последните десетилетия?

Какво ще се случи с източноевропейските страни от Европейски Съюз сега, когато Русия насочи против тях танковете си? Кой е идващият район, който тя ще нападне “, продължи Стефанчук.

Той настоя Европейски Съюз да одобри Украйна като стратегически сътрудник, а евродепутатите – да не остават безмълвни. Днес се доказвали думите на Уинстън Чърчил, це няма дребни и огромни страни.

„ Думите ви влязоха в душите и сърцата ни “, обърна се към украинските представители ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той добави, че цялата война на Путин е учредена на неистини.

„ Нападението е освен против Украйна, а против междувародното право и ред. Това е геополитически тероризъм, ни повече, ни по-малко “, безапелационен бе Мишел.

По думите му съветът на Европейски Съюз би трябвало да проучва политичесското искане за приемане на Украйна, което е законно.

Всяко оттегляне пред агресора води до удвояване на неговия напън, счита ръководителят на Европейския съвет.

Ражда се геополитическа Европа, разгласи от трибуната висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

След съветската експанзия Европейски Съюз би трябвало да промени метода на мислене и да изпреварва събитията. Един от научените тези дни уроци е, че Европа би трябвало да мисли повече стратегически за себе си, за света към нея и за целия свят. Това не е разкош, а нужда.

„ Трябва да помислим за инструмент за насила, отпор и контраофанзива пред рицето на безразсъдни врагове. Трябва да разберем, че с цел да има мир, би трябвало да бъдем двама. Но за война е задоволителен и един “, посочи Борел.

Възпиращите механизми, които Европейски Съюз има в този момент, не са били в положение да спрат експанзията на Путин. Сега обаче Европейски Съюз реагирал по този начин, както съветският президент не очаквал.

Самият Борел в миналото, в качеството си на ръководител на Европейския парламент, на два пъти споделил на Путин, че в Европейски Съюз няма да жертваме независимост си поради съветския газ. И че няма да се откаже от отбраната на правата на индивида поради зависимостта си от газа на Русия.

Жозеп Борел прикани Европейски Съюз в идващия си бюджет да планува пари за случай на последваща съветска експанзия.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/ЕП-украйна 0103-2_cr.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

„ Пак умират хора, тъй като един непознат водач е решил, че тяхната страна няма право да съществува “, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя цитира публикация на в. „ Киев индипендънт “, съгласно която протичащото се в този момент е конфликт на два свята, два светогледа, сред върховенството на закона и на оръжието, сред демокрацията и автокрацията, сред свят, основаващ се на реда, и свят, основаващ се на експанзията.

Тя благодари на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за метода, по който одобряват украински бежанци.

Фон дер Лайен съобщи, че Европейска комисия предлага задействането на краткотраен механизъм за гражданска отбрана, който да разреши обезпечаването на безвреден статут и достъп до учебно заведение, опазване на здравето и работа.

Председателят на Екологичен потенциал Роберта Мецола съобщи, че и тя ще изиска възбрана всеки представител на Кремъл да влиза в тази постройка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР