ЕС одобри план за купуване на боеприпаси на Украйна за

...
ЕС одобри план за купуване на боеприпаси на Украйна за
Коментари Харесай

Възходът на европейската отбранителна индустрия

ЕС утвърди проект за пазаруване на муниции на Украйна за 2 милиарда евро. Много страни започнаха да попълнят и усилват запасите си от оръжия, което евентуално ще продължи още няколко години. Стремежът на Европа да създава повече оръжия за Украйна е възпрепятстван от дефицит на взривни субстанции.
Войната на Русия в Украйна даде сериозен подтик на европейските отбранителни компании през последната година, а оповестеният проект на Европейския съюз (ЕС) за пазаруване на муниции за Киев на стойност 2 милиарда евро може да им обезпечи дълготрайно развиване. На процедура съветската инвазия докара до първия случай, в който Европейски Съюз обезпечава смъртоносни оръжия на трета страна, което демонстрира степента на опасността, която Москва съставлява за неговата сигурност.
Европейски Съюз утвърди проект за пазаруване на муниции на Украйна за 2 милиарда евро. Много страни започнаха да попълнят и усилват запасите си от оръжия, което евентуално ще продължи още няколко години. Стремежът на Европа да създава повече оръжия за Украйна е възпрепятстван от дефицит на взривни субстанции.
Войната на Русия в Украйна даде сериозен подтик на европейските отбранителни компании през последната година, а оповестеният проект на Европейския съюз (ЕС) за пазаруване на муниции за Киев на стойност 2 милиарда евро може да им обезпечи дълготрайно развиване. На процедура съветската инвазия докара до първия случай, в който Европейски Съюз обезпечава смъртоносни оръжия на трета страна, което демонстрира степента на опасността, която Москва съставлява за неговата сигурност.

Държавните поръчки ще порастват
Военните разноски на Европа са нарастнали с рекорден ритъм през 2022 година, достигайки равнище, невиждано от студената война насам, съгласно Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира. Ръстът в Европа оказа помощ на световните военни разноски да доближат осми следващ връх от 2.24 трлн. $, или 2.2% от международния БВП. Много страни на Стария континент се разсъниха и започнаха да попълнят и усилват запасите си от оръжия, което прекомерно евентуално ще продължи още няколко години. Това е добра вест за фирмите от военнопромишления комплекс в Европа.
Реклама
BAE Systems - най-големият европейски производител в бранша на защитата по доходи, записва рекордни поръчки на стойност 37 милиарда паунда (44 милиарда долара) през предходната година, макар че по-голямата част от тях са свързани с стратегии, съществували преди войната. Брад Грийв, основният финансов шеф на английската компания, съобщи пред вложителите, че чака въздействието на възобновяване на запасите " да се прояви по-късно, когато държавните управления трансфорат търсенето в твърди поръчки ". Според него " това е фактор, който може да способства за по-дълъг цикъл на напредък на промишлеността ". Акциите на BAE са нарастнали с 55%, откогато Русия нахлу в Украйна преди повече от година.

Поръчките за шведската отбранителна компания SAAB, директно свързани с Украйна, са почнали да се усилват през декември. Главният изпълнителен шеф Микаел Йохансон чака нови поръчки, тъй като западните държавни управления харчат повече за своята защита и сигурност на фона на " много трагичното " повишаване на геополитическото напрежение. Той планува продажбите на компанията да набъбнат с 15% през тази година, макар че съобщи, че се надява на неотдавнашен завършек на войната. Акциите на шведската група, която наред с другото създава изтребители, подводници и портативни оръжия, съвсем се утроиха, откогато Русия нахлу в Украйна.

Германската Rheinmetall, най-големият производител на оръжие в страната, възнамерява да открие в Украйна цех за танкове на стойност 200 млн. евро, който ще може да създава към 400 танка годишно - знак, че отбранителните компании чакат мощно търсене през идващите години. Запитан дали би било " рисково " да се сътвори оръжеен цех " в средата на военна зона ", основният изпълнителен шеф Армин Папенгер отговори: " Не, противовъздушната отбрана няма да е сложна. " Според него Украйна се нуждае от още сред 600 и 800 танка, с цел да завоюва войната, и желае да усили производството допустимо най-скоро. Rheinmetall също радва вложителите си - акциите на компанията доближиха рекорден връх през януари след решението на Германия да изпрати тежките танкове " Леопард " в Украйна.
Проблеми със суровините
Стремежът на Европа да създава повече оръжия за Украйна обаче е възпрепятстван от дефицит на взривни субстанции, което съгласно представители на промишлеността ще забави напъните за увеличение на производството на снаряди с до три години. Според производители оскъдните доставки на експлозиви и тротил не разрешават на индустрията да извърши бързо предстоящите поръчки на Европейски Съюз за Украйна, без значение от това какъв брой пари ще бъдат хвърлени за решение на казуса.
Реклама
Ограниченията по веригата за доставки акцентират по какъв начин нахлуването на Русия в Украйна разкрива незадоволителните ресурси от оръжия в Европа и слабия вътрешен индустриален потенциал, който е привършен след десетилетия на незадоволителни вложения. Германски чиновник признава пред Financial Times, че главният проблем е, че европейската отбранителна индустрия не е в добра форма за широкомащабно военно произвеждане. Има остра потребност от снаряди както за попълване на националните арсенали, по този начин и за поддържане на доставките за украинските сили. Но производителите, ръководителите в бранша и чиновници на Европейски Съюз предизвестяват, че увеличеното търсене може единствено да увеличи цените, които към този момент скочиха с една пета през последната година.

" Много е мъчно да се усили производството на артилерийски муниции, изключително на тежките, голямокалибрени муниции, в къс период ", счита Иржи Хинек, ръководител на Асоциацията на отбранителната промишленост и промишлеността за сигурност в Чехия. " Нов артилерийски цех е доста елементарно, само че по какъв начин да се създават повече артилерийски снаряди без първични материали? "

Представители на отбранителната промишленост настояват, че Европа разполага с лимитирани доставки на взривни субстанции като барут, тротил и нитроцелулоза, които са нужни за производството на снаряди. Не е допустимо за малко време да се усили производството на нитроцелулоза. В Европа няма значими производители на суровините, от които се нуждаем, обръща внимание Хинек.

Explosia, чешки държавен производител, който е един от най-големите снабдители на взривни субстанции за заводите за муниции в Европа, съобщи пред английското издание, че производството, нужно за 155-милиметровата артилерия, " работи с цялостен потенциал " и няма по какъв начин да бъде увеличено до 2026 година " Правят се вложения за по-нататъшно увеличение на индустриалния ни потенциал, само че това е тригодишен план, а не работа за няколко месеца ", изяснява Мартин Венкл, представител на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР