ЕС иска Украйна да се присъедини към блока, обяви председателката

...
ЕС иска Украйна да се присъедини към блока, обяви председателката
Коментари Харесай

Фoн дер Лайен: ЕС иска Украйна да се присъедини

ЕС желае Украйна да се причисли към блока, разгласи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление за Евронюз, предадоха международните организации.

Те са едни от нас и желаеме да са член на Европейски Съюз, сподели фон дер Лайен.

Украйна взе участие в някои европейски процеси, да вземем за пример интеграцията на украинския пазар към единния пазар на Европейски Съюз. Имаме тясно съдействие в енергетиката и други сфери, уточни тя.

Въпреки поддръжката за участие в Европейски Съюз обаче тя не даде индикации, че това ще е бърз развой.

Коментарите й бяха направени часове, откакто Европейски Съюз разгласи, че ще доставя оръжие на Украйна, за първи път в историята на съюза, отбелязва Ройтрес.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви в Туитър, че е разискал по телефона с председателката на Европейската комисия въпроси, свързани с даването на военна и финансова помощ от Европейски Съюз на Киев.

Проведох телефонен диалог с председателката на Европейска комисия. Говорихме за съответни решения по отношение на усилването на отбранителната дарба на Украйна, макрофинансовата помощ и присъединението на Украйна към Европейски Съюз, уточни Зеленски.

Вчера президентът на Латвия Егилс Левитс съобщи, че Европейски Съюз би трябвало неотложно да даде на Украйна статут на претендент членка. Аналогични оферти имаха и президентите на Полша и Литва Анджей Дуда и Гитанас Науседа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР