Ерих Паул Ремарк, по известен като Ерих Мария Ремарк е

...
Ерих Паул Ремарк, по известен като Ерих Мария Ремарк е
Коментари Харесай

10 интересни факта за Ерих Мария Ремарк

Ерих Паул Ремарк, по прочут като Ерих Мария Ремарк е роден на 22 юни 1898 година в Оснабрюк, Северна Германия. Той израства в фамилията на книговезец и още като юноша е мощно притеглен от международната литература. Ремарк черпи ентусиазъм от видни писатели като Гьоте, Достоевски и Цвайг.

Творбите му са преведени на над 60 езика и го утвърждават като занаятчия на военните истории. Всеки който се е докоснал до творчеството на немския публицист, остава запленен от прочетеното.

Днес ви представяме 10 забавни обстоятелството за един от най-четените писатели на XX век – Ерих Мария Ремарк.

1. Ерих Мария Ремарк прави първите си стъпки в писането още в младежките си години. Той е на 16, когато стартира да написа стихове и есета. По това време слага началото и на бъдещия си разказ „ Мансарда на мечти “. По-късно взема решение, че романът е цялостен неуспех и от позор изкупува цялото му издание.

 10 забавни обстоятелството за Ерих Мария Ремарк

2. Едва 18-годишен, по време на Първата международна война, Ремарк е мобилизиран в армията. Първоначално е изпратен на Западния фронт във Френска Фландрия, а по-късно е трансфериран в Западна Фландрия. Там е ранен с шрапнел в левия крайник, дясната ръка и врата и остава във военна болница до края на войната.

3. Всички ужаси, които Ерих Мария Ремарк претърпява по време на войната, разказва в романа „ На Западния фронт нищо ново “, който се трансформира в една от най-четените книги в Германия. Ремарк съумява да напише този разказ едвам за шест седмици.

4. След края на Първата международна война Ремарк сменя няколко специалности, измежду които – преподавател, музикант, търговец на надгробни плочи. Събитията от този интервал на създателя са разказани в „ Черният обелиск “, който се възприема като един от най-ярките романи на писателя.

5. Първата огромна обич на Ерих е танцьорката Илзе Юта Замбона. Юта се разболява от туберколоза и страда от заболяването дълги години. Въпреки че бракът им не съумява да просъществува дълго, писателят се грижи за нея до края на живота си. Той я употребява като първообраз за построяването на доста от женските облици в своите романи.

6. През 1933 година националистите обществено изгарят „ На Западния фронт нищо ново “ и „ Обратният път “. Тогава популяризират и слуха, че семейството на Ремарк е Крамер (Ремарк – на обратно). Тяхната цел била да потвърдят, че е френски евреин. Той отпътува за Швейцария, а през 1939 година отива в Съединени американски щати.

 10 забавни обстоятелството за Ерих Мария Ремарк

7. Неговата по-голяма сестра Елфрида Шолц останала в Германия и била задържана и наказана на гибел от нацистите през 1943 година. На сестра си той посвещава романа „ Искрица живот “, публикуван през 1952 година. По-късно на нейно име е кръстена улица в родния им град Оснабрюк.

8. Ремарк претърпява бурна любовна случка с Марлене Дитрих. Тя го наричала Равик. Така се споделя и основният воин в един от романите му „ Триумфалната арка “, който е въодушевен от претърпяната връзка с привлекателната Дитрих.

9. Една от обичаните питиета на писателя е калвадос – ябълково бренди. Не е инцидентно, че в доста от романите му героите пият тъкмо това алкохолно пиво.

10. Ремарк среща някогашната брачна половинка на Чарли Чаплин и известна холивудска актриса – Полет Годар. Тя му оказва помощ да излезе от тежка меланхолия след претърпяната обич с Марлене Дитрих. Те се женят и заживяват благополучен взаимен живот в Швейцария. Писателят умира през септември 1970 година, а романът му „ Сенки в парадайса “ е публикуван посмъртно.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР