Епохата на нулевите лихвени проценти в големите световни икономики приключи

...
Епохата на нулевите лихвени проценти в големите световни икономики приключи
Коментари Харесай

Епохата на ниските лихви приключи

Епохата на нулевите лихвени проценти в огромните международни стопански системи завърши с решението на Федералния запас да усили разноските по заеми предходната седмица, написа Bloomberg.

Средният лихвен % в развитите стопански системи, претеглен по отношение на продукцията, за първи път набъбна с 1% от 2009 година насам, съгласно JPMorgan Chase. Данните за 10-те най-развити стопански системи, събрани от Natwest Markets, също се приближават до това равнище.

Повратната точка, достигната съвсем десетилетие след срутва на Lehman Brothers, изпрати международната стопанска система, която се върти към криза, акцентира постепенния път, по който централните банки по света се отдалечават от дейностите си за спешни обстановки.

 Средната рента в развитите стопански системи набъбна за пръв път от десетилетие
Средната рента в развитите стопански системи набъбна за пръв път от десетилетие

Има " ледников тренд на нормализиране на паричната политика ", споделя Джим МакКормик, началник на тактиката в NatWest в Лондон.

Голяма част от тежкото покачване е осъществено в Съединени американски щати, където лихвените проценти в този момент са на равнище 2.25%, спрямо близо нула в Япония и еврозоната. След една година JPMorgan към момента чака междинната рента в развитите стопански системи да бъде 1.6%, което е с към половин % по-малко от междинното за интервала 2005-2007 година

Федералният запас не е напълно самичък в това начинание. Повишаванията в Индонезия, Чехия, Хонконг и Филипините предходната седмица тласната показателя на Natwest за лихвите на разрастващите се пазари до най-високите равнища от началото на измерването през 2001 година

 Следващата рецесия е може би на 2 години разстояние
Следващата рецесия е може би на 2 години разстояние

ФЕД би трябвало да вдигне лихвите по-бързо от предстоящото, счита специалист

Заедно, петте нараствания на лихвения % са били най-вече през всяка седмица от началото на записите през 2001 година, съгласно NatWest.

Все отново икономистите в Bank of America поучават вложителите да не се опасяват от по-строгата парична политика. Според техен отчет, оповестен в края на предходната седмица, че балансите на четирите съществени централни банки ще намалеят с 4% до края на 2020 година

" Притесняваме се за доста неща - като комерсиалната война и петролните наказания - само че не се тормозим за количествено стягане ", пишат икономистите Адитя Бейв и Итън Харис.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР