Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова представи пред управляващия

...
Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова представи пред управляващия
Коментари Харесай

Европейският стабилизационен механизъм ни помага да си проправим път към Еврозоната

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова показа пред ръководещия шеф на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Пиер Граменя Вицепремиерът Людмила Петкова показа напредъка по техническата подготовка за въвеждането на еврото у нас и настоящото макроикономическо и финансово положение на страната. Очакванията са България да покрие критерия за ценова непоклатимост до края на годината, след което да бъде отправено искане до Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде направен ексклузивен конвергентен отчет.

Петкова беседва с Граменя в границите на визитата си Люксембург за постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите (МФ).

" Заедно ще проправим пътя към Еврозоната ", съобщи Пиер Граменя. Той обърна внимание на обособените стъпки в процеса и се ангажира да обезпечи нужната поддръжка и експертиза досега на присъединението на България към Еврозоната. " Това е следващ крайъгълен камък в общите ни старания за подсилване на Европа ", разяснява.

Европейският стабилизационен механизъм е самостоятелна финансова институция, основана от страните в Еврозоната като мярка против дълговата рецесия от 2012 година След въвеждането на еврото у нас България ще стане акционер в ЕСМ. В Управителния съвет на институцията вземат участие финансовите министрите на страните от Еврозоната, които са част и от Еврогрупата. Управителният съвет на Европейския стабилизационен механизъм се управлява от ръководителя на Еврогрупата. Ръководството на ЕМС включва съюо Съвет на шефовете и ръководещ шеф.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР