Епископ със съмнителна репутация се опитва да осуети каноничния избор

...
Епископ със съмнителна репутация се опитва да осуети каноничния избор
Коментари Харесай

Съмнителен епископ заплашва духовния мир във Видинско

Епископ със съмнителна известност се пробва да осуети каноничния избор на Видински митрополит, който би трябвало да стане нравствен овчар на видинчани след гибелта на митрополит Дометиан, съобщи БГНЕС.
През последните дни сме очевидци на особена интензивност на белоградчишкия свещеник Поликарп, който е неудовлетворен от слабото си показване на състоялите се на 28 януари епархийски избори за нов Видински митрополит. На тях белоградчишкия свещеник получи единствено 2 гласа, което го остави надалеч зад желаните от еноряшите епископи Даниил и Герасим, които получиха по 27 и 26 гласа надлежно.
Въпреки че изборите протекоха при прецизното съблюдаване на Устава на Българската православна черква /БПЦ/ и каноничните процедури, Поликарп и дребната групичка от негови гръмогласни поддръжници в този момент се пробват да вършат внушения, с които работят против престижа на Светата черква във Видинско и цяла България.

Самият Поликарп в реалност е надалеч от високия морал, който се изисква, с цел да заема поста на свещеник. Неговият незабележим избирателен резултат от два гласа отразява общите настроения във Видинската епархия против него.
Още в края на 2014 година членовете на Видинския епархийски съвет алармират Негово преосвещенство Видинския митрополит Дометиан за многочислените нарушавания, осъществени от Поликарп. Сред тях са: опит за отнемане на енориите от лични доходи за прехрана на храмовете и енорийската дейност; осъществяване на комерсиална активност – продажба на църковни и нецърковни артикули, с които е ощетявал епархията и БПЦ; открити неналичия на 25 257 лв. при направена му ревизия; преустановяване на контракти, утвърдени от Епархийския съвет без да е упълномощаван за това и др .
Това, което най-вече възмущава тогава членовете на Видинския епархийски съвет, е, че Поликарп не е дал документ за висше богословско обучение. „ Белоградчишки Поликарп с лъжлива клетва пред Бога и индивидите е придобил за себе си Епископски ранг. Епархийският съвет разполага с Изпълнителни листове издадени от съдилищата, запори от правосъдни реализатори и документи от частни лица за огромни финансови отговорности /около 300 000 лева/, с които Видинската митрополия се е задължила като шеф и трето задължено лице “, четем още в писмото на епархийския съвет до митрополит Дометиан.
Всяко едно от отправените обвинявания е подплатено с документи, които също са предоставени тогава на видинския митрополит.
За многочислените нарушавания на Поликарп алармира и Йеромонах Ефрем, свещеник на Одранишки манастир „ Свети Апостоли Петър и Павел “. В неговото писмо до Светия синод от 2015 година четем: „ Пиша от обич към Църквата, тъй като хората желаят от нас заслужен живот и свято служение “.
От сигнала излиза наяве, че Поликарп, който е бил и свещеник на Руенския манастир, е много надалеч от този живот и употребява позициите си, с цел да „ получава търговски заеми от банки, търговски сдружения и физически лица в огромни размери “. Бизнес ползите за Поликарп са очевидно над църковните, тъй като „ поверените му от Бога десетина индивида приятелство, които той не може да сплоти и утвърди, а в противен случай стана причина всички да се разпръснем “, написа йеромонах Ефрем и прибавя в писмото си до Светия Синод:
„ Питам се по какъв начин да му се повери бъдещето на цяла една епархия? След като началото на епископството му е в неистина, то какъв ли ще е краят? “.
Краят на хора като Поликарп може да бъде единствено един. Той ни е посочен още от нашия Иисус Христос, който е изгонил търговците от храма.

На състоялите се на 28 януари 2018 година избори епархийските делегати излъчиха двама претенденти. В сходство с устава на БПЦ-БП повече от половината от гласовете на гласоподавателите получиха Техни Преосвещенства Драговитийски свещеник Даниил и Мелнишки свещеник Герасим.
Изборът им бе приет за законен от БПЦ, която дефинира опитите на някои среди да упражняват напън и да насочат противоуставни претенции и искания като неприемливи и противоканонични.
На 3 февруари е планувано съвещание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се прегледа документите от извършения избор и ще се изслуша отчетът на наместника на Видинска епархия Врачански митрополит Григорий.
На 4 февруари ще се организира каноничен избор в параклиса „ Св. цар Борис – Покръстител” в Синодалната палата, при който митрополитите от Светия Синод отпред с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят дефинитивно за Видински митрополит.
Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и непрекъснат член на Светия Синод в цялостен състав.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Видин  Огнян Ценков: Община Видин има упорит, рационален и уравновесен бюджет Огнян Ценков: Община Видин има упорит, рационален и уравновесен бюджет  Кметът на Видин с отличие от Федерацията по баскетбол Кметът на Видин с отличие от Федерацията по баскетбол  Шефът на АПИ за тунел под Петрохан: Правим предпроектни идейни изследвания Шефът на АПИ за тунел под Петрохан: Правим предпроектни идейни изследвания  Кметът на Видин Огнян Ценков с огромни упования за 2018-та година Кметът на Видин Огнян Ценков с огромни упования за 2018-та година  Грипна зараза и във Видин Грипна зараза и във Видин Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Косово: Сърбия е отделила $300 млн. за л...
Сърбия е отделила $300 млн. за лобиране по света против независимостта на Косово, съобщи косовският министър на външните работи Беджет П...
Отмениха грипната зараза в община Благое... Жертвите на комунизма скараха депутатите,... Депутатите разшириха пълномощията на омбуд... Индустриалните служащи в Германия разгласих... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 2 февруари
Овен Този петък избягвайте компанията на хора, които не са ви приятни. Днес ще сте извънредно чувствителни към всичко, което не ви х...
Българска певица почина в Съединени американски щати 2018 ще бъде невероятна година за ЕДНА ЗОД... Трима ранени при гърмеж в Анкара Комунизмът - безконечната болест НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Румен Радев: България не би трябвало да ратиф...
Истанбулската спогодба в сегашния си тип е зле написан документ, който позволява неясноти и най-различно пояснение. Моето мнение е, че...
Пет партии желаеха криминализиране на отр... Каракачанов желае референдум против гей брак... Глас от Лондон: " Кремълският лист " работ... " Коммерсант ": Полша не намира съдружници сре...  www.expert.bg  Караниколов: Има засилен интерес на вложители към България Караниколов: Има засилен интерес на инве...  Deutsche Bank упрекна данъчните промени в Съединени американски щати за загубите си Deutsche Bank упрекна данъчните промени в...  Борсата в Токио стартира петък със спад Борсата в Токио стартира петък със спад  Apple се похвали с 20 милиарда $ облага за три месеца Apple се похвали с 20 милиарда $ тъга...  www.iwoman.bg  Защо толкоз ни нервира неналичието на отговор на известията ни Защо толкоз ни нервира неналичието на отгово...  Тенденции в грима, наложени от звездите Тенденции в грима, наложени от звездите  Кухненската забрадка крие рискове за здравето Кухненската забрадка крие рискове за здра...  4 приказни места, на които да избягате 4 приказни места, на които да избягате  http://www.sportlive.bg  Португалците пред дебют за Левски Португалците пред дебют за Левски  Мачовете по малкия екран през днешния ден Мачовете по малкия екран през днешния ден  Любопитни обстоятелства за българския тим в ПьонгЧанг Любопитни обстоятелства за българския тим в Пь...  Меси и Суарес разгадаха защитата на Валенсия, само че единствено един път Меси и Суарес разгадаха защитата на Вал... Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Нови Най-четени Най-коментирани Съмнителен свещеник заплашва духовния мир във Видинско... 20 0 Мъж почина след удар в дирек в Каварна... 50 0 Деца пребиха брутално собствен съученик... 83 0 Слаб интерес към наем на обекти в комерсиалния цент

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР