Епидемията от коронавирус, която бушува по света вече втора поредна

...
Епидемията от коронавирус, която бушува по света вече втора поредна
Коментари Харесай

Доматите предпазват от тромбози

Епидемията от ковид, която бушува по света към този момент втора поредна година, е причина множеството хора, които са се заразили да страдат от втвърдяване на кръвта. При някои от тях съществува нараснал риск от формиране на тромби в кръвоносните съдове. Доматите могат да бъдат чудесно средство за предварителна защита на това страдалчество – те оказват помощ за разреждането на кръвта и по този метод понижават риска от тромбози. До това умозаключение стигат шотландски откриватели, написа БГНЕС.

Те са провели опит с 200 доброволци. Според резултатите от изследването ежедневната консумация на домати разрежда кръвта със 70%. Ефектът е регистриран при 97% от участниците. Изследователите свързват този резултат с съществуването на антитромботични детайли в плодовете - флавоноиди.

Освен това високото наличие на ликопен поддържа клетките здрави. Също по този начин доматите предотвратяват сърдечносъдови болести, оказват помощ в битката с възпаленията и усъвършенстват здравето на очите заради огромното количество витамин А.

Препоръчва се доматите да се употребяват както пресни, по този начин и термично обработени. Струва си да се означи, че вследствие на това изгодите от тях за здравето ни единствено ще се усилят.

" След две минути варене или печене количеството на потребния ликопен се усилва. Така най-голямо е количеството му в доматеното пюре - до 1500 мг на кг ", изяснява диетологът Оксана Видря в изявление за " 161.ru ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР