Енориашите не напуснаха манастира Киево-Печерска лавра цяла нощ, страхувайки се

...
Енориашите не напуснаха манастира Киево-Печерска лавра цяла нощ, страхувайки се
Коментари Харесай

Ескалация: Енориаши охраняваха Киево-Печерската лавра от нахлуване на украинци

Енориашите не напуснаха манастира Киево-Печерска лавра цяла нощ, страхувайки се от завладяването на манастира след приключване на ултиматума, подложен от киевските управляващи. Украинската страна скапе контракта за наем на монасите и им подреди да изоставен манастира или да преминат на страната на новосъздадената " Православна черква на Украйна " (Непризната от множеството православни църкви, включително руската). В същото време интернационално приетата (и подкрепяна от Русия) УПЦ декларира, че Киев няма правни учредения за изпъждане на духовниците.
Днес, както се чака, Министерството на културата на Украйна ще изпрати комисия в Лаврата за приемане на имущество, а самите монаси ще бъдат изселени. Ръководството на на манастира обаче съобщи, че няма да отиде на никое място, защото договорът за наем не може да бъде преустановен едностранно, това изисква правосъдно решение. Много духовни водачи от цялостен ​​свят приканиха за преустановяване на преследването на религията. Ръководството на УПЦ се опита да договаря с президента, само че той отхвърли контакт. Митрополит Павел, наместник на Киево-Печерската лавра, се обърна към Зеленски със особено видеообръщение.
Митрополит Павел, шеф на Киево-Печерската лавра: „ Ще кажа на вас, господин президент, и на цялата ви глутница, че нашите сълзи няма да паднат на земята, те ще капнат върху главата ви. Мислите ли, че като дойдете на наш тил във властта, можете ли да извършите това? Господ няма да елементарни нито на теб, нито на фамилията ти! Защото през днешния ден 220 братя са изхвърлени на улицата. Защото не можахте да приемете Киевския митрополит Онуфрий със Синода. Не успяхте да спрете обзетия от гняв, яд и ненавист министър на културата. Така че той прави всичко с ваше позволение. Горко ти! Опасявам се! "
Самият Зеленски назова Украйна „ територията на най-голямата религиозна независимост “ в източната част на Европа.



Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР