Енергоносителите достигнаха рекордни цени и охладиха страстите на европейските политици,

...
Енергоносителите достигнаха рекордни цени и охладиха страстите на европейските политици,
Коментари Харесай

Газът и петролът зарадваха Путин, Америка е далеч

Енергоносителите доближиха рекордни цени и охладиха пристрастеностите на европейските политици, като ги накараха да преразгледат мненията си за възможен отвод от съветските запаси, написа през днешния ден в. " Известия " в материал за санкционния напън на Запада върху Москва след нашествието й в Украйна.

След решението на Съединени американски щати да спрат доставките от Русия първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че Старият свят няма да се включи в ембаргото. Още преди този момент цената на априлските газови фючърси наближи 4000 $ за хиляда кубика. Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че без съветски горива към този момент не може да се подсигурява енергийната сигурност на Европа.

Междувременно съветският вицепремиер Александър Новак съобщи, че при отвод от ресурсите на Русия цената на петрола може да скочи на 300 $ за барел. И акцентира, че Москва си оставя правото да спре " Северен поток-1 ". Това съгласно специалисти ще изправи света пред световна икономическа рецесия, ще донесе на Европа криза и риск от раздробяване на Европейски Съюз, предизвестява вестникът.

Западът сътвори заблуда за единение и здрава коалиция по въпроса за връзките с Русия. Но стане ли дума за енергетиката, личи, че обединението в действителност е прекомерно нежна. Защото разнообразни страни, компании, бизнеси и политически групи гледат друго на търговията с Москва, показва пред " Взгляд " финансовият специалист Станислав Митрахович.

" Бунт в системата ", разяснява той. Англия зове за отвод от съветския газ, само че тя самата го купува; Дания сподели, че няма да подписва нови контракти, само че няма да къса и старите, които са в действие до 2030 година Изявленията на водачи като Шолц за отвод от антируски наказания понижиха ентусиазма на спекулантите и цените не са толкоз фантастични, колкото би могло. Това демонстрира, че европейските водачи се опасяват да заложат всичко на карта. Европейски Съюз не може да допусне мощен удар по европейската индустрия - другояче тя просто ще се измести в Китай, изяснява икономистът.

Русия дава на Европейски Съюз 30% от петрола и 40% до 100% от газа съгласно съответната страна. За европейците " ще е проблематично да се откажат от това. Всъщност напряко невероятно ", твърди " Свободная преса ".

" Америка е надалеч и ще помогне единствено на думи. А те няма да те стоплят, нито ще ги заредиш в резервоара " на колата, добавя всекидневникът.

Вашингтон и Брюксел признават, че на вятъра са си стреляли в крайници със своите наказания. Брокери предизвестяват, че международната стопанска система може да остане без никел, тъй като Русия е измежду най-големите международни снабдители на този метал. Значи световната индустрия ще бъде лишена от неръждаема стомана и ще спрат десетки хиляди фабрики по целия свят - от Япония до Съединените щати, сигнализира " Свободная преса " в различен материал.

Цените на първични материали като петрола, никела, алуминия и други, които зависят от доставките от Русия, се движат към дългогодишни, даже исторически максимуми, установи " Комерсант ".

В близко бъдеще суровините ще продължат да нарастват, предвиждат аналитици, представени от изданието. Според специалиста Артьом Майоров потребителите ще натрупат запаси от първични материали, с цел да се застраховат против наказания за доставки от Русия, и това ще държи цените високи.

В по-дългосрочна вероятност обаче цените ще паднат, защото пазарът даже при положение на недостиг се стреми към уравновесено, въпреки и високо равнище. " Това става посредством разрушение на търсенето или увеличение на добива с оглед привлекателната обстановка за суровинните компании ", добавя капиталовият експерт Виталий Громадин.

" Сега надали може да се каже, че цените на суровините са закрепени в контракти и няма да се преразглеждат ", прецизира сътрудника им Алексей Антонов. Цялата тъкан на интернационалната търговия се пръска по шевовете, експортьорите няма да подминат изникналия късмет за облаги, а и страната няма да утвърди сходна благотворителност - да се продават първични материали на старите цени, разсъждава той.

Санкциите на Запада не съумяха да пречупят нито Иран, нито Венецуела, нито Северна Корея. Още по-малко ще съумеят да пречупят Русия, декларира в заглавие " Комсомолская истина ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР