Енергийният министър Теменужка Петкова се възмути от отправени по-рано днес

...
Енергийният министър Теменужка Петкова се възмути от отправени по-рано днес
Коментари Харесай

Петкова скочи срещу хули на БСП за енергетиката

Енергийният министър Теменужка Петкова се възмути от отправени по-рано през днешния ден обвинявания от страна на Българска социалистическа партия, че енергийният бранш у нас се ръководи неприятно. Петкова напомни, че през 2014 година е заварила енергетиката в надалеч по-сложно положение.

„ Очевидно предизборната акция е в своя пик, в случай че съдим по казаното през днешния ден от страната на Българска социалистическа партия. Явно сътрудниците имат много къса памет, тъй като, когато поехме ресора през ноември 2014 година, обстановката беше извънредно тежка. Дефицитът в „ Национална електрическа компания “ ЕАД надхвърляше 800 млн. лева, отговорностите към така наречен американски централи бяха застрашителни, междуфирмената задлъжнялост – също, работата на целия бранш беше блокирана “, сподели енергийният министър на нарочна конференция.

Тя напомни незабавните промени в Закона за енергетиката, основаването на фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, оценено високо от Световната банка, както и измененията, свързани с активността на Комисията за енергийно и водно контролиране като основни стъпки за нормализиране на обстановката в бранша.

Средната цена на електрическата енергия за интервала юни-август по публични данни е 48,59 евро, в Румъния тя е 49,86, в Унгария – 50.14 евро. Това е статистиката, която дава отговор на обвиняванията на Българска социалистическа партия, че цените на електрическата енергия у нас през този интервал са най-високите в Европа. Петкова напомни, че точно по време на ръководството на държавното управление на Борисов е основана Българската самостоятелна енергийна борса и либерализацията на енергийния пазар е навлязла в решителната си фаза.

По отношение на изказванията от страна на Българска социалистическа партия, че държавните сдружения са излезли „ в отмора “, което е дало опция на други мощности да се включат на пазара, Петкова напомни, че става въпрос не за почивки, а за планови годишни поправки. Те се оповестяват година по-рано и са директно свързани с техническата опция на мощностите да работят обикновено, посочи енергийният министър.

Ние нееднократно сме желали американските централи да бъдат вкарани в правила, споделиха от Българска социалистическа партия по-рано денем. В тази връзка Петкова напомни, че през 2014 година ДКЕВР е постановил цените да се понижат, само че НЕК да продължи да изкупува електрическата енергия на тези централи по старите, по-високи цени. В резултат на този популистки ход НЕК за няколко месеца натрупа недостиг от стотици милиони левове, напомни Петкова. Тя добави постигнатото през 2015 година предоговаряне на цените за разполагаемост с двете централи, вследствие на което през днешния ден НЕК им заплаща със 100 млн. лева годишно по-малко.

Енергийният министър прикани всеки, който има подозрения за държанието на участници на пазара, да сезира КЕВР и напомни, че тя персонално е направила това за цените на борсата на 3 юли, когато в границите на няколко часа цената означи връх.

По отношение на обвиняванията от страна на Българска социалистическа партия, че „ компании, свързани с избран концесионер, дължат на страната стотици милиони за предоставени въглищни концесии “, енергийният министър напомни, че всички въглищни концесии са предоставени с решения на Министерския съвет в интервала 2002 – 2007 година включително През 2014 година имаше насъбрани към 4 млн. лева отговорности по един концесионен контракт, само че през май 2015 година успяхме да ги съберем на база на контракт за цесия.

Процедурата за избор на стратегически вложител в АЕЦ „ Белене “ е оптимално обществена и транспарантна и в нея може да съобщи интерес за присъединяване всеки, който реши. Така Петкова разяснява изказването на Българска социалистическа партия, обвързвано с присъединяване на предприемача Христо Ковачки в процедурата.

Изказванията, че произвеждаме електрическа енергия, която продаваме на ниска цена в Гърция, опонират на правилата на Европейска комисия за общ пазар, разяснява Петкова друго обвиняване от страна на Българска социалистическа партия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР