Енергийният експерт Иван Хиновски разкри пред БНТ, че по негова

...
Енергийният експерт Иван Хиновски разкри пред БНТ, че по негова
Коментари Харесай

Газпром готви удар по Булгаргаз

Енергийният специалист Иван Хиновски разкри пред Българска национална телевизия, че по негова информация съветският газов снабдител " Газпром " води сега договаряния с друго сдружение у нас, което да продава синьо гориво вместо държавната компания " Булгаргаз ".

" За мен е притеснително, че " Булгаргаз " се готви да предлага главните си количества на газовата борса посредством свое комерсиално сдружение. Тогава компанията няма да носи дълготрайните контракти с " Газпром ". Ще стане държавен търговец ", изясни Хиновски и добави, че това ще стане ясно, в случай че " Булгаргаз " не успее да подписа нов дълготраен контракт с " Газпром ".

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата би трябвало да падне допустимо най-скоро, счита Иван Хиновски.

" Мораториумът беше изцяло непотребен, тъй като резултатът от него даже и да се забави, ще бъде отрицателен. Ако се приложи последното решение на КЕВР и понижение на Данък добавена стойност, топлинната сила ще се увеличи с 11%, а тока ще нарастне с 1,5% ", сподели Хиновски.

Експертът разяснява и проблема с топлофикацията в София и нейното тежко финансово положение.

" Трябва да бъде ясно на всички, че Топлофикация-София е стратегическо сдружение обвързвано със сигурността на София. Спирането му би било апокалипсис в Столицата, няма задоволително мощности, които да компенсират загубата на топлинната сила. Електрическите мрежи няма да устоят ", сподели Хиновски.

По думите му общинското топлофикационно сдружение има потребност от съществени промени, тъй че да работи по-ефективно. Включително и да се мисли за промяна на горивото.

Преди дни Хиновски взе участие от името на " ИТН " в експертен съдружен съвет за смяна на състава на КЕВР. Енергийните експерти обсъждаха дали да бъде заменен единствено ръководителят на ведомството Иван Иванов или цялата комисия. Както и какви ще са спомагателните критерии за избор на нови членове. Мандатът на досегашния ръководител Иван Иванов изтече преди повече от година и половина. Оттогава бяха извършени два състезанието като и двата се провалиха заради неналичието на претенденти.

Експертите чакат двуцифрена междинна инфлация поради повишаването на горивата в международен мащаб.

Хиновски разяснява и опцията за прекъсване на съветския газ към Европа. По думите му това е малко евентуално, тъй като Русия сега понижава със своите доставки общите цени в Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР