Емисията беше много успешна. Служебното правителство се справи изключително успешно

...
Емисията беше много успешна. Служебното правителство се справи изключително успешно
Коментари Харесай

Джакпот по външния дълг, икономист хвали служебния кабинет

" Емисията беше доста сполучлива. Служебното държавно управление се оправи извънредно сполучливо с тази задача ". Така разяснява пред БНР финансистът Николай Ваньов вчерашното изненадващо стартиране на нова емисия 10-годишен държавен дълг от Министерството на финансите.

1,5 милиарда еврооблигации бяха пласирани през вчерашния ден, напомни той и изрече мнението си, че договорката се е развила извънредно сполучливо. По думите му сме пласирали по-добре от Румъния и Хърватия. Според него моментът е бил доста сполучлив за пазарите.
-->
" Настроенията на пазарите отразяват едно по-различно инфлационно очакване ", уточни Ваньов и добави, че инфлацията в 3 следващи месеца в еврозоната отбелязва намаления на месечна база. Очакванията за тази година са тя да спадне до 5,5% за Европа, сподели той. Пазарите включват в себе си по-ниска инфлация, която дава отражение върху доходността, изясни още специалистът.

По-голямата част от 1,5 милиарда евро ще отидат за погашение на падежа през март, означи финансистът.

По думите му имаме съществено повишаване на номиналния Брутният вътрешен продукт и то съществено изпреварва повишаването на външния дълг: " Изобщо не може да приказваме за задлъжняване. Ясно е, че доста политици ще употребяват тематиката и народопсихологията на българина за това да приказват, че задлъжняваме още повече и повече, че натоварваме децата си и така нататък Фактите и цифрите приказват нещо друго ".

България с тази външна емисия съумя да си обезпечи огромна част от финансирането, което ще е нужно за тази година, изрече мнението си още финансистът. Според него не би трябвало да се слушат популистки говорения по тематиката. 

Ефектът от влизането в еврозоната върху българския дълг не е толкоз огромен, убеден е Николай Ваньов. 

" Ние сме във валутен ръб и нито един пазарен участник с положително аналитично мислене не мисли, че ние ще излезем от този валутен ръб, преди да влезем в еврозоната. Няма политик в България, който би си разрешил да засегне тематиката. Ако еврозоната още веднъж се трансформира в една дъвка за непрофесионалисти и популисти, то валутният ръб в никакъв случай няма да бъде в никакъв случай няма да бъде обиден по този метод. Влизането в еврозоната не дава директно отражение ". 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР