Емил Нейков завоюва бронзов медал за България от Световното първенство

...
Емил Нейков завоюва бронзов медал за България от Световното първенство
Коментари Харесай

Емил Нейков спечели бронзов медал на Световното по гребане в Пловдив!

Емил Нейков завоюва бронзов орден за България от Световното състезание по гребане до 23 година в Пловдив. Той приключи трети в мъжкия скиф с време 6:55.60 мин. Световен първенец стана Пьотр Пломински (Полша) с време 6:54.79 мин. Втори е Андрю Шийхан (Ирландия) с 5:55.51 мин - единствено на 9 стотни пред Нейков.

Българинът се движеше пети на 500 метра и шести на 1000, след което стартира офанзива. Въпреки най-хубавото време на идващите 500 метра, Нейков мина на контролата на 1500 м още веднъж на пето място. Фиталният му спринт обаче пеше извънреден - стопи над 5 секунди на водача Пломински и близо 2,5 секунди на Шийхан, само че му трябваше още малко, с цел да изпревари и тях, както стори с лодките на Португалия, Германия и Швейцария, с цел да стигне до международната купа. България обаче има своя медалист от Световното състезание вкъщи, а Емил Нейков сграбчва отличие от три следващи шампионата - международен първенец през 2021 година, бронзов медалист през 2022 и 2023 година

" Много се веселя, че съумях да извоювам орден и да развеселявам всеки, който пристигна на канала, с цел да ме поддържа и да ми даде мощ. А и да не си тръгнат хората разочаровани. Успяхме да ги зарадваме. Аз съм с орден, двойката ни без кърмчия влезе на край и записа доста влиятелно класиране. Това дава вяра за положителни техни представяния на идните Световни и Европейски шампионати. Аз към този момент минавам при мъжете се веселя, че дадох поръчка, че ще мога да се оправя и да преследвам призови класирания. Така че съм извънредно благополучен. Продължавам своя път към мъжете, идват моите съотборници, които са по-малки. Със сигурност съперничеството ми с поляка Пьотр Пломински ще продължи. Тепърва се надявам на положителни класирания при мъжете. Тепърва се надявам да вземам участие и на Олимпийски игри. Това е моята огромна фантазия, моята огромна цел. Независимо дали ще бъде в този момент в Париж, или на идващите Олимпийски игри през 2028 година, моята най-голяма цел е присъединяване на игрите, а за какво не и орден ", съобщи Емил Нейков.



Той разяснява и огромното неспокойствие на родителите му Свилен Нейков и Румяна Нейкова по време на стартовете му. " Дори на финала бях по-спокоен от тях. Аз излизам да загребвам на край, а те са по-притеснени от мен. Доста страсти претърпяха. Радвам се, че ме поддържат, без значение дали на гребната база, или във всяка житейска активност ", сподели своята признателност Емил.

Две от трите български лодки влязоха във край на международното. Двойката без кърмчия при мъжете Иван Янкулов и Цветомир Малинов е на шесто място в света.

Младите Иван Йорданов и Станислав Григоров финишираха трети във Финал С и на 15-о място в общото класиране на двойка скул лека категория.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР