Емблематичният от соца винзавод в Асеновград отива в историята. Целият

...
Емблематичният от соца винзавод в Асеновград отива в историята. Целият
Коментари Харесай

Винзаводът в Асеновград вече е собственост на Тарамекс

Емблематичният от соца винзавод в Асеновград отива в историята. Целият сграден фонд без индустриалните мощности към този момент е владеене на пазарджишката компания " Тарамекс " ЕООД, съобщава .

Дружеството е придобило парцела с повърхност от  25 593 кв. м срещу 7 млн. лв.. По силата на контракта новият притежател ще заплаща сумата разсрочено, като се планува да поеме всички заеми на завода към банки и отговорности към частни и юридически лица. В рамките на идващите две години винзаводът ще би трябвало да разпродаде производствените си мощности в Асеновград, както и голямото количество виновност и спиртни питиета за над 7 млн. лева, които са на склад.

Продажбата на линиите към този момент е в ход, а част от личните лозови масиви в с. Православен към този момент са в активите на друга компания от сектора. Засега не е ясна ориста на модерното шато " Асена ", което сдружението откри преди 10 години в с. Златовръх.

" Тарамекс " ЕООД е еднолична благосъстоятелност на Ахмад Фахми Абделрахман Абделдайем, брат на строителния бизнесмен Таха Фахми Абделрахман Абделдайем.
 Снимка 622251
Източник: Фейсбук профил Mavrud Vinzavod AD Asenovgrad

Към днешна дата Росен Чаталбашев продължава да е изпълнителен шеф на " Винзавод " АД. Капиталът на сдружението е 10 016 526 лв., с брой акции - 10 016 526, с номинална стойност на акция 1 лев. Чаталбашев държи главния пакет акции посредством мрежа от компании. Във финансовия доклад на сдружението за 2022 година е посочено, че съществени акционери в капитала на " Винзавод " АД са: " Вини Апелативен съд " АД - 49.99%, владеене на Росен Чаталбашев, настрана той като физическо лице държи 36.15%, както и посредством едноличното си " Агропромдейн каваците " ЕООД. Основни акционери в капитала на " Вини Апелативен съд " АД са: " Агропромдейн Каваците " ЕООД, което има 52% от капитала на " Вини Апелативен съд " АД, а Росен Чаталбашев има 22% от капитала на " Вини Апелативен съд " АД. Основният акционер в капитала на " Агропромдейн Каваците " ЕООД също е Росен Чаталбашев. Според акционерната книга на " Винзавод " АД има и над 420 физически и юридически лица с друг брой акции. Какво ще се случи с техните дялове, също не е ясно.

Микс от фактори

са довели до решението за продажбата на винзавода, написа още " Марица ". Според последния доклад на сдружението " финансовата 2022 година сдружението завършва със загуба в размер на 1 176 000 лв.. Натоварването на мощностите за бутилиране през 2022 година е 40 на 100. През отчетния интервал в сдружението са създадени 263 000 бутилки подготвена продукция, против 269 000 бутилки за същия интервал на 2021 година, като понижението по отношение на предходния интервал е 2.23 на 100. През 2022 година са изнесени 17 000 бутилки виновност, против 21 000 бутилки за същия интервал на 2021 година, главно за клиенти от Германия, Испания и Англия, Съединени американски щати и други Най-продаван подбор остава вино " Мавруд Асеновград ". В доклада е посочено също, че няма обезпечена сигурност на пазарите, на които се продават българските виновност, като това с особена мощ се отнася за външните пазари. Вътрешният пазар е с лимитирани благоприятни условия главно заради ниската покупателна опция на българина. По-голяма част от реализацията на " Винзавод " АД е ориентирана към продажба на виновност, а като наклонност българският консуматор към момента употребява повече спиртни питиета.

" Винзавод " Асеновград

е основан на 15 октомври 1947 година, на основата на лозарската кооперация " Станимашки Мавруд ". С повишаване на суровинната база предприятието се развива и производството непрекъснато се усилва. В летописа на фирмената история паметна ще остане годината 1958-а, обвързвана с изграждане на маза за преправяне на грозде с потенциал за произвеждане на вино за 6 милиона литра. През 1963 година в употреба е пусната първата апаратура за термична обработка и стабилизиране на виновност, а също и линия за бутилиране. При преструктуриране на стопанската система през 1971 година става част от Винпром-София, а 5 години по-късно минава към Винпром-Перущица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР