Еленското месо е дълбоко ценено, невероятно вкусно и хранително месо,

...
Еленското месо е дълбоко ценено, невероятно вкусно и хранително месо,
Коментари Харесай

Еленско Месо

Еленското месо е надълбоко ценено, необикновено вкусно и хранително месо, което е или от диви елени, или от домашно отглеждани. Докато усетът на месото е непосредствено обвързван с месната диета, еленското нормално се разказва като имащо цялостен, бездънен усет на нещо сродно с отлежалото в дъбови бъчви и с усет на плодове алено вино. То има мека и нежна текстура.

Научното име за еленското семейство е Cervidae.

Историците допускат, че еленското месо като храна е употребявано доста по-отдавна от останалите меса като говеждо, пилешко и свинско, които през днешния ден са много по-популярни. Макар елените и другият дивеч да са населявали земите ни от хилядолетия, практиката еленското да се употребява за храна очевидно идва още от антични времена- от времето на каменната епоха.

Древните гърци са първата цивилизация, измислила „ наръчници ” за ловуване, само че римляните са възхвалявали освен удоволствието от лова, само че и консумирането на плячката. Днес на еленското месо към момента се любуват доста култури, които сами разчитат да си набират храната посредством лов.

Освен това заради редица аргументи, включващи и поддържането на естествената популация на животните, развъждането на елени във фермите е придобило известност. В наши дни Нова Зеландия и Съединени американски щати са водещите страни, специализирали се в домашното развъждане на еленско месо.

Състав на еленското месо

 Готвене на Еленско Месо

Еленското месо съдържа огромно количество антиоксиданти, витамин В6, витамин В12, ниацин и рибофлабин. Има доста ниско наличие на мазнини, калории и холестерол.

Избор и предпазване на еленско месо

- Избирайте по-младо еленско месо, което ще има по-тъмно и с по-ситен релеф месо и бели мазнини;

- Винаги поглеждайте датата на валидност, защото както и останалите меса, и то е много нетрайно;

- Съхранявайте еленското в ледник в истинската му опаковка. Така ще издържи за към 2-3 дни;

- Ако не можете да употребявате цялото закупено еленско месо едновременно, го замразете, като увивате във фолио всяко парче по настрана. Във фризер ще се запази за към 3-6 месеца.

Готвене на еленското месо

Еленското месо е доста здравословен избор на всяка една софра, също така е едно от най-вкусните дивечови меса. Вкусът му е доста характерен, леко се приближава до телешкото месо. Сервира се леко сурово, в противоположен случай става прекомерно изсъхнало.

- Както и останалите меса, внимавайте когато обработвате суровото еленско месо. То би трябвало да не влиза в контакт с други храни, изключително с тези, които се сервират без подлагане на термична обработка. Измийте дъската за рязане, приборите и ръцете си с гореща сапунена вода след привършване на работата Ви с месото;

- Ако рецептата Ви изисква мариноване, постоянно поставяйте еленското с марината в хладилника;

- Ако размразявате еленско, го направете в хладилника, а не на стайна температура.

Ползи от еленското месо

 Еленско

Еленското може да не участва постоянно в проектите ни за вечеря, само че в действителност може да е прелестна добавка към проекта ни за една здравословна диета.

- Богато е на протеини и желязо и е оскъдно на наситени мазнини. Еленското месо е добър източник на протеини, като в това време за разлика от останалите меса, е оскъдно на мазнини. Желязото пък е съставен елемент на хемоглобина, който транспортира кислорода от белите дробове към всички кафези в тялото ни. Ако сте бременна или кърмите, потребността Ви от желязо се усилват. Децата също имат увеличена нужда от желязо;

- Богато е на витамин В, който спомага за по-доброто ни сърдечносъдово здраве и ни дава сила. Еленското месо е доста добър източник на витамин В12, осигурявайки ни 60% от дневната стойност на този значим витамин. Освен това то съдържа и положителни количества от някои други витамини В, в това число рибофлавин (40% от дневната стойност), ниацин (38% от дневната стойност) и витамин В6 (21.5% от дневната стойност на витамин В6).

Вреди от еленското месо

Еленското месо съдържа натурално-получаващи се вещества, наречени пурини, които постоянно се срещат в растенията, животните и хората. Някои хора са податливи на проблеми, свързани с приема на пурини, заради което би трябвало да внимават да не употребяват еленско месо в огромни количества.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР