Елена Йончева, фейсбук: Българските власти избягаха от европейския дебат за

...
Елена Йончева, фейсбук: Българските власти избягаха от европейския дебат за
Коментари Харесай

Йончева: Борисов не коментира по същество корупцията

Елена Йончева, фейсбук:

Българските управляващи избягаха от европейския спор за върховенството на закона “, това заявих след присъединяване ми в интерпарламентарна полемика по тематиката, проведена от европейската Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE). Целта на срещата беше да се обсъдят годишните отчети за върховенството на закона, които Европейската комисия показа в края на септември и ролята на парламентите в механизма за наблюдаване.

В дебатите се включиха представители на националните парламенти на държавите-членки, включително - на Гърция, Кипър, Малта, Португалия, Германия, Франция, Белгия и други, както и еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндерс / Didier Reynders и министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот / Michael Roth. Въпреки че имаха предложения, нито един български депутат не взе участие в полемиката.

На въпроса какви незабавни ограничения ще бъдат взети за България по отношение на върховенството на закона, който персонално насочих към еврокомисаря Рейндерс, той подсети за процедурите по член 7 от Договора за Европейски Съюз, които към този момент са задействани против Унгария и Полша.

Бих желала да отбележа, че дни след отчета за България, Европейският парламент одобри и специфична резолюция за обстановката в страната, а самодейността за документа, подсилен от болшинството в Екологичен потенциал бе моя. Тревожните констатации за положението на демокрацията, свободата на медиите и битката с корупция по високите етажи на властта до момента не са коментирани всъщност от министър-председателя Бойко Борисов.

“Журналистите в България даже нямат опция да му зададат тези въпроси. Представяте ли си това да се случи в друга държава-членка?”, заявих пред интернационалния конгрес.

Притеснени сме от систематичните проблеми, уточни още Дидие Рейндерс, който напомни, че опцията да се задействат процедурите по член 7 съществува за всички страни в Европейски Съюз.

Еврокомисарят възнамерява до юни 2021 година да посети всеки народен парламент, с цел да разиска годишните отчети за върховенството на закона. Може би би трябвало да стартира обсъждане на обстановката страна по страна в европейската комисия LIBE, предложи той. Рейндерс акцентира и постигнатата договореност европейските средства за държавите-членки да зависят от спазването на върховенството на закона.

Пасивното държание на българските управляващи, бягството им от полемиките, ще има съществени последици за България. Обръщам внимание на обстоятелството, че еврокомисарят Дидие Рейндерс, в отговор на въпрос, заложен от мен, направи връзка сред обстановката в България и почналите процедури против Унгария и Полша по член 7 от Договора за Европейски Съюз. В резултат двете страни могат да бъдат лишени от правото на глас в Съвета на Европейски Съюз и Европейския съвет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР