Елена Фичерова-Караиванова, която вътрешният министър Бойко Рашков назначи за началник

...
Елена Фичерова-Караиванова, която вътрешният министър Бойко Рашков назначи за началник
Коментари Харесай

Цацаров разкри коя Елена е назначил Рашков

Елена Фичерова-Караиванова, която вътрешният министър Бойко Рашков назначи за шеф на кабинета си, е била дисциплинарно уволнена от Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество за спор на ползи. КПКОНПИ оповести през днешния ден цялата информация за кариерното развиване на Елена Фичерова-Караиванова. В медиите бе изнесе информация, че Фичерова-Караиванова е учредителна на партията на Васил Божков. След голям брой журналистически запитвания към нея КПКОНПИ изнесе цялата информация.

Ето справката на КПКОНПИ за Елена Фичерова-Караиванова:

По мотив отправени запитвания от медии (БНТ, 24 часа, Правен свят, Труд, ПИК и др.) с съответни въпроси, касаещи някогашен чиновник на КПКОНПИ, Пресцентърът на Комисията дава следната информация:

На 20.03.2017 година госпожа Елена Фичерова - Караиванова е назначена на служба „ основен юрист “ в отдел „ Правен “ на дирекция „ Административноправно и осведомително обслужване “ в Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество, а два месеца по-късно е избрана от ръководителя на КОНПИ (Пламен Георгиев) да извършва по вътрешно съвместителство длъжността началник-отдел „ Човешки запаси “, до назначение на титуляр. На 23.08.2017 година тя е назначена за шеф на този отдел, след извършена конкурсна процедура. След вливането на КОНПИ в новосъздадената Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, Елена Фичерова - Караиванова е преназначена на същата служба в КПКОНПИ.

Със заповед на ръководителя на Комисията от 08.05.2018 година е разпоредено осъществяването на асортимент сред чиновници с управителни длъжности, за заемане на длъжността „ шеф на дирекция „ Координация, координиране и взаимоотношение “ /КСВ/. Заповедта е съгласувана и от госпожа Фичерова -Караиванова персонално, в качеството й на началник-отдел „ Човешки запаси “. В рамките на същия работен ден /08.05.2018 г./, са осъществени следните дейности:

- госпожа Фичерова - Караиванова е показала информация с имената на трима чиновници, които отговорят на изискванията за заемане на длъжността. Един от тези трима чиновници е самата тя;

- специалистите в ръководения от нея отдел „ Човешки запаси “ са изготвили писмо-предложение от името на ръководителя на КПКОНПИ до тримата кандидати;

- госпожа Фичерова - Караиванова е дала единодушие да бъде преназначена за шеф на дирекцията и на същата е препоръчано да заеме длъжността;

- издадена е заповед от ръководителя Пламен Георгиев за назначение и е връчена длъжностната характеристика;

- нараснал е и размерът на месечното й заплащане.

Още на идващия ден – 09.05.2018 година, госпожа Фичерова - Караиванова е подала заявление да бъде възобновена на длъжността като началник-отдел „ Човешки запаси “. Молбата й е задоволена, а заплатата й остава същата, като за по-високата служба „ шеф на КСВ “. На процедура, еднодневното „ престояване “ на Елена Фичерова – Караиванова на директорската служба е било осъществено единствено за основаване на съображение за увеличение на трудовото й заплащане. През м. август 2019 и февруари 2020 година самостоятелното месечно заплащане на Фичерова е увеличено.

На 28.02.2020 година, след осъществена инспекция – разбор на ръководството на човешките запаси в Комисията, ръководителят на Главния инспекторат към Министерски съвет осведоми с писмо ръководителя на КПКОНПИ, че съществуват данни за възможен спор на ползи на Елена Фичерова - Караиванова. На 04.03.2020 година е формирано произвеждане за определяне на спор на ползи против госпожа Фичерова – Караиванова. На 10.03.2020 година са й предоставени за запознаване всички материали по производството за определяне на спор на ползи.

В интервала м. ноември 2020 година – януари 2021 година тя неколкократно отклонява писмените и устни предложения да се яви на чуване пред непрекъснатата комисия, избрана със заповед на ръководителя на КПКОНПИ. През януари 2021 година поканата й е връчена персонално. На 29.01.2021 година е изслушана в наличието на неин юрист. Представени са им данни, че производството се води за това, че тя персонално, като шеф отдел „ Човешки запаси “, е взела участие в процедурата по личното си назначение за шеф. Със Заповед № РД 10-04/26.03.2021 година на ръководителя на КПКОНПИ е открит спор на ползи във връзка с госпожа Фичерова - Караиванова за това, че тя е взела участие в процедурата за личното си назначение за шеф на дирекция КСВ. Наложени са й и финансови наказания.

Елена Фичерова – Караиванова е дисциплинарно уволнена със заповед на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров от 26 март 2020 година от заеманата от нея служба началник-отдел „ Човешки запаси “ в дирекция „ Административно-правно и осведомително обслужване “ (АПИО) на КПКОНПИ.

Основанията за налагане на наказването са открити нарушавания за погрешно погашение на хонорари по осъществяване на план „ Повишаване на експертния потенциал на КПКОНПИ за дейно и професионално правене на оценка и разбор на съвкупности от парично оценими права и отговорности “, финансиран по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “, на който госпожа Фичерова - Караиванова е била избрана за началник на 26.08.2018 година Установеното нарушаване касае одобряване на документи от госпожа Фичерова – Караиванова, водещи до погашение на спомагателни хонорари на екипа по плана (включително и на самата нея), без същите да са утвърдени от ръководителя на КПКОНПИ, каквито са условията на Вътрешните правила при осъществяване на планове по линия на Европейските структурни и капиталови фондове. Така одобрените директно от нея документи са били показани за заплащане пред финансовата дирекция в Комисията. В обясненията си пред дисциплинарната комисия госпожа Фичерова – Караиванова е декларирала, че „ изобщо не се сещам да има наредба, която да ме задължава да представям протокола на органа по назначението “.

Към сегашния миг заповедта за дисциплинарно уволняване, както и тази за определяне на спор на ползи, са предмет на правосъдно оборване от Елена Фичерова - Караиванова, като и за двете не е налице влезнал в действие финален правосъден акт.

Информацията е съгласно данните в служебното досие на Елена Фичерова – Караиванова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР