Елена Биринджиева от Сдружение Здраве без граници разказва за мерките,

...
Елена Биринджиева от Сдружение Здраве без граници разказва за мерките,
Коментари Харесай

Съществува възможност за развитие на концентрирани ХИВ епидемии

Елена Биринджиева от Сдружение „ Здраве без граници ” споделя за ограниченията, планувани в новия план на Програма на Столична община за предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции в Столичната община 2019 – 2023 година

– Къде е България измежду останалите европейски страни по заболеваемост?
– Направената неотдавна оценка от проф. Тасков от Националния център по заразни и паразитни заболявания демонстрира, че България е към момента страна с ниско разпространяване на ХИВ в общата популация. Въпреки това, страната е изправена пред огромно предизвикателство, обвързвано с опцията за бързо развиване на съсредоточени епидемии в основните популации. Изложени на максимален риск за заразяване с ХИВ са лицата, употребяващи инжекционни опиати и мъжете, които вършат секс с мъже (МСМ).

– А каква е обстановката в столицата?
– Според направена неотдавна експертна оценка в София живеят 1/3 от новооткритите случаи в страната. По данни на експерти в отделението в София към този момент се лекуват към 1000 души. Тенденцията е за увеличение на броя на новооткритите случаи. Ако не се подхващат ограничения за национално и общинско финансиране на стратегии по предварителна защита на ХИВ измежду рисковите общности, ще се доближи до съсредоточена зараза в тях. Това към този момент е реалност в МСМ общността в София.

– Какви ограничения се взимат все още за предварителната защита на ХИВ на локално и национално равнище?
– Държавата поема лекуването на хората живеещи с ХИВ и проучването на кръвта за кръводаряване. След отдръпването на Глобалния Фонд през май 2017 сме в непрекъснат разговор с Министерство на здравеопазването за разработване на устойчиви механизми за финансиране на действия по предварителна защита на ХИВ. Неправителствените организации работят най-вече с частни донорски средства и по планове, само че не получават каквато и да била институционална поддръжка. Сега чакаме приемането на програмата по предварителна защита на ХИВ на Столична община.

– Какъв ще бъде главният принос на новата стратегия на Столична община за предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции, която следва да бъде призната?
– Основната роля на новата общинска стратегия е да добави и поддържа Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и СПИ, а не да изземе нейните функционалности и отговорности. Основно са заложени ограничения по прехрана на мобилен кабинет, даване на безплатни пространства, подкрепяне на услугата „ водене на случай ”. Заложени са кампанийни и здравно-образователни действия, ориентирани към младежите на София.

– Какъв бюджет е нужен за осъществяването на програмата?
– Не считам, че общината би трябвало да дава главния бюджет за действия по предварителна защита. Ако това се случи, може да бъде само посредством делегирани бюджети, както е в обществените услуги. Основните средства би трябвало да са обезпечени от Министерство на здравеопазването, като за страната по моя преценка са нужни най-малко 1 милион лв., а за София – към 300-400 хиляди лв..

– Как ще отбележите Световния ден за битка със СПИН – 1-ви декември?
– Заедно с Фондация „ Инициатива за здраве ” организираме събитие под мотото „ Узнай своя статус ”. То ще се организира на 1 декември, събота, като от 10:00 до 14:00 ч. всички жители и посетители на София ще имат опция да получат анонимно и гратис проучване и консултиране за ХИВ в специфичен мобилен медицински кабинет, ситуиран на бул. „ Княгиня Мария Луиза ” № 62-66, наоколо до Лъвов мост. Безплатни проби ще се правят и от 12:00 до 18:00 ч. в CheckPoint Sofia, Център за полово здраве, на ул. „ Цар Самуил ” № 111.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР