Електронните извинителни бележки са добра и правилна стъпка, но също

...
Електронните извинителни бележки са добра и правилна стъпка, но също
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Лекарите стават „нотариуси на сополите“

Електронните извинителни бележки са добра и вярна стъпка, само че също като рецептите, демонстрират недостатъци на процеса.

Оплаквания от електронните бележки има много, част от тях са неоснователни, само че част от тях са годни. Неоснователни са изказванията, че единствено персонални лекари или единствено лекари с контракт с НЗОК могат да издават такива. Това не е правилно - всеки доктор би трябвало да вкарва данни в НЗИС (централната система за е-здравеопазване). И като параметър на всеки обзор може да бъде посочено и извиняване на отсъствия.

Проблемът е в това, че лекарите стават „ нотариуси на сополите “, тъй като би трябвало в електронната система да обвържат извинението на отсъствия с извършен обзор. Това обвързване не е ново.  Просто в този момент, с електронната система, не може да се заобиколи, което повдига въпроса за неговата адекватност.

Дали с разпределяне на кочани, дали със известия по вайбър и минаване " единствено да взема една записка ", лекари и родители са намерили практично заобикаляне на писаните правила, с което са облекчавали здравната система.

Нашата работа като законодател, и като ръководещи, е да създадем писаните правила съответни на действителността. Има два метода, които се допълват.

Първият в регламентирането на телемедицината. Не тъкмо " обзор по Вайбър ", тъй като би трябвало да са налице редица гаранции, само че покрай това. Внесли сме към този момент подобен законопроект. Така няма да би трябвало да се събират непотребни опашки пред кабинетите.

Вторият метод е правото на родител да извини няколко дни отсъствия по своя преценка, в допълнение на сегашните " по фамилни аргументи ". Това е процедура по света. Да, родителите нямат здравна експертиза, само че няма потребност за всяко неявяване да има диагноза с код по МКБ. Отсъствие за неразположение по преценка на родителя, с рационално ограничаване, е изцяло естествена житейка догадка. Аз например имах мигренни болки в учебно заведение. Нужна ли е записка за главоболие? По-скоро не.

Това извинявяне също може и би трябвало да бъде електронно. Аз бих пакетирал това право с попълване на въпросник за признаците, тъй като рискът при подобен метод е да бъде пуснато на учебно заведение видимо крепко, само че заразно дете (ако има зараза, напр.)

Представете си прикожението еЗдраве на Министерство на здравеопазването, в което по ЕГН на дете и родител и попълване на въпросник, се дава опция за извиняване на отсъствия. Пак проследимо, отново събираме информация, отново се лимитират злоупотреби (с ограничавания броя дни), само че без претоварване на здравната система.

Електронното извиняване на отсъствия е вярна стъпка, само че може да се усъвършенства, като го използваме за коригиране на проблемите на от дълго време съществуващия и сполучливо заобикалян нормативноустановен ред.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР