Някои наричат Гвиана Дубай на Южна Америка. Други говорят за

...
Някои наричат Гвиана Дубай на Южна Америка. Други говорят за
Коментари Харесай

Наричат я Дубай на Южна Америка: Как Гвиана стана толкова богата?

Някои назовават Гвиана " Дубай на Южна Америка ". Други приказват за огромното южноамериканско икономическо знамение. И в действителност: през актуалната година Гвиана може да чака стопански напредък до 25,4%, което я слага на челно място в Латинска Америка по този индикатор. Така най-малко гласи оценката в последния отчет на Департамента на Организация на обединените нации по стопански и обществени въпроси (DESA).

Такива блестящи прогнози непроменяемо разбуждат апетити. Например в прилежаща Венецуела, която желае да причисли богатия на нефт и запаси район Есекибо. Социалистическото държавно управление на Николас Мадуро към този момент разгласява нови географски карти, на които е изобразена Голяма Венецуела, включваща и района Есекибо.

На какво се дължи триумфът на Гвиана

Бързо разрастващата се петролна и газова промишленост на Гвиана е главният мотор на икономическия напредък. " За реализирането на този вид планове Гвиана залага на частни играчи с необятни пълномощия ", съобщи неотдавна пред вестник " El Mostrador " Уилям Клавихо от Университета в Рио де Жанейро. Казано другояче: Гвиана залага на тактика, която е диаметрално противоположна на тази, определена от Венецуела.

През последните две десетилетия държавната петролна компания на Венецуела PDVSA непрекъснато запада. Специалисти с опит и умения биват подменяни с лоялни на властта фрагменти, които разполагат с " вярната " партийна брошура, само че не и с нужните качества и знания. Към това се прибавят и случаите на корупция и неприятно ръководство. От тази позиция Гвиана несъмнено е решила по-успешно алтернативата планова или пазарна стопанска система.
 
Малката страна е възприела на процедура тъкмо противоположния метод: петролните компании, които работят там, разчитат на експерти с знания и опит в тази сфера. Преди близо 10 години американската петролна компания " ExxonMobil " откри едно от най-големите залежи на нефт: счита се, че единствено в така наречен блок " Stabroek " има до 11 милиарда барела нефт (един барел се равнява на 159 литра). Оттогава насам развиването на страната познава единствено една посока: нагоре.

" От една страна Гвиана, естествено, желае да продължи да експлоатира петролните си находища без опасност от интернационален спор. От друга страна този древен спор се употребява от венецуелското държавно управление като политическо средство за похищение на вниманието от личния му крах да овладее спадащата известност измежду популацията ", споделя за Дъждовни води Каролина Хименес Сандовал, завеждаща Вашингтонския офис за Латинска Америка (WOLA). " Във всеки случай е доста значимо двете страни да употребяват механизмите за разрешаване на спорове, с цел да изгладят разликите си по кротичък път ", добавя тя. 

Нов състезател на международния пазар

Настоящите геополитически спорове - войната на Русия против Украйна, нападението на Хамас против Израел и ответната реакция в линията Газа, провокираха разтърсвания на петролния пазар, защото глобите и други фактори пренаредиха картите. В тази обстановка един нов състезател, извърнат към Запада, би могъл да успокои пазарите и да подсигурява по-голяма сигурност на доставките. 

В Гвиана, чието население наброява малко над 800 000 души, производството на глава от популацията към този момент е по-високо от това в Саудитска Арабия. " ExxonMobil " към този момент заяви, че усилва съвсем двойно добива на нефт в Гвиана - на 640 000 барела дневно, а задачите на страната са още по-амбициозни: до 2027 година Гвиана желае да създава по 1,2 млн. барела на ден.

За съпоставяне: Венецуела, която е най-богатата на нефт страна в света, създава сред 700 000 и 800 000 барела на ден и вероятно напълно скоро ще бъде изпреварена от Гвиана. Според експертни оценки Венецуела разполага с потвърдени ресурси от съвсем 300 милиарда барела. Освен пагубните управнически неточности в Каракас, за неприятните резултати на венецуелската петролна промишленост способстват и глобите на Съединени американски щати.

Особено горчив за Венецуела е фактът, че Гвиана към този момент я изпревари в износа на продукция, която ѝ носи задгранична валута. Според известия в локалните медии през февруари Гвиана за първи път е изнесла повече нефт от Венецуела. А в това време президентът на Гвиана Ирфан Али разгласи, че скоро страната ще стартира да експлоатира и богатите си находища на природен газ. Още до края на това десетилетие ще имаме опция да комерсиализираме и тази активност, сподели той при започване на годината по време на комерсиалното ревю за петрол и газ в столицата Джорджтаун.

Материалът е публикуван 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР