Електроинженерът Димитър Ташков получи условна присъда от една година и

...
Електроинженерът Димитър Ташков получи условна присъда от една година и
Коментари Харесай

Електроинженер в ЕВН получи условна присъда за убийство на пътя

Електроинженерът Димитър Ташков получи условна присъда от една година и половина с три години изпитателен период за причиняване на гибел при несъобразителност на 20-годишно момиче и нанасяне на междинна телесна щета на друго момиче на 24 години. Освен това 29-годишният Димитър ще остане без шофьорска брошура за година и шест месеца, оповестява Трафикнюз.

Инцидентът стана преди съвсем 2 години – на 7 октомври 2020 година, на пътя Пловдив-Хасково, при разклона на село Чешнегирово. 20-годишното момиче е починало, откакто е било блъснато от колата на Димитър.

Според обвинителният акт, младата жена от село Богданица се е движила по пътното платно дружно с 24-годишната си сестра, когато били блъснати от автомобил тойота, ръководен от 28-годишния водач. Той се e движил в посока Хасково, в същата посока вървели и двете сестри. Починалата Ана Борисова била на пътното платно, а сестра й Стефка Петрова вървяла по банкета, държейки я за ръка. Двете девойки били с тъмни облекла и не се забелязвали поради късния час – към 20 часа. Според автотехническата експертиза, направена в хода на досъдебното произвеждане стана ясно, че автомобилът на Димитър се е движил с 86 км/ч. Веднага по-късно той се е обадил на 112 и на място пристигнали Бърза помощ и полиция, само че медиците единствено установили гибелта на момичето.

Загиналата Ана и сестра й Стефка са решили да вървят 12 км до дома си във съдбовната нощ. По-рано те се качили на трен за Поповица, само че се объркали и слезли в Чешнегирово. Тъй като нямало превоз до Богданица, поели пешком.

В днешното съвещание в Окръжен съд – Пловдив подсъдимият Димитър Ташков сподели, че извънредно доста съжалява за случилото се и сервира откровените си съболезнования на фамилията на двете сестри. Родителите на девойките и потърпевшата Стефка се конституираха като частни обвинители. В залата участваха единствено майката и бащата на умрялото момиче. От думите им стана ясно, че те имат още 5 деца, които обаче нямало по какъв начин да участват.

Присъдата на Димитър беше произнесена от арбитър Цветан Цветков, като се взеха поради множеството смекчаващи виновността условия при случая.

Електроинженерът е приключил с отличен триумф Софийската математическа гимназия, след което е траял висшето си обучение в един от най-престижните университети в света – в Единбург, Шотландия. Там също получава отлична тапия, след което има и приключена магистратура. Няколко година живее в Англия, след което се прибира в България и стартира работа в ЕВН и е избран от управлението като „ извънредно скъп кадър ”. Живее в София, само че работи в Пловдив, като дава отговор за преместването на фотоволтаиците към електропреносната мрежа. Женен е и има две дребни деца. От автобиографията му също излиза наяве, че е сертифициран от „ Менса ”.

Предвид всички тези обстоятелства, събитията към случая, чистото правосъдно минало, неналичието на предходни нарушавания по пътищата и съдействието по следствието, прокуратурата и отбраната на Димитър желаеха минимално наказване. Шофьорът напълно призна виновността си и по никакъв метод не оспори обвиняванията разказани в обвинителния акт и се разкая за случилото се.

Адвокатът на Димитър – Димчо Джибелиев разяснява пред TrafficNews след съвещанието, че отнемането на книжката на електроинженера ще се окаже значителен проблем, тъй като няма по какъв начин да пътува от София до Пловдив, с цел да прави работата си и най-вероятно ще би трябвало да загуби работата си.

" Подобни произшествия могат да се случат на всеки и всички участници в придвижването би трябвало да чакат правомерно държание от останалите на пътя. Както водачите имат отговорности, по този начин и пешеходците би трябвало да съблюдават своите. Те са длъжни да се движат по тротоара или по банкета. Ако се намират на пътното платно, те би трябвало да са против придвижването и да бъдат един зад различен ", разяснява още юристът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР