„Електроенергийният системен оператор“ на България и Националният преносен оператор на

...
„Електроенергийният системен оператор“ на България и Националният преносен оператор на
Коментари Харесай

Договорихме с Румъния аварийни доставки на ток за зимата


„ Електроенергийният систематичен оператор “ на България и Националният метафоричен оператор на Румъния „ Транселектрика “ подписаха контракт за оказване на взаимна спешна доставка на сила . Документът бе подписан от изпълнителните шефове на двете сдружения в наличието на българския енергиен министър Теменужка Петкова и румънския й сътрудник Тома-Флорин Петку, заяви пресцентърът на Министерство на енергетиката.

Срещата се организира в границите на четвъртото съвещание на съвета за съдействие на високо ниво сред държавните управления на Република България и Румъния в Евксиноград, Варна. Двамата министри бяха безапелационни, че подписаният контракт удостоверява готовността на страните да обединят енергийните си тържища и подсигурява енергийната сигурност в района на Югоизточна Европа.

Подписаният контракт подсигурява обезпечаването на енергийните системи на двете страни при положение на повреди, които заплашват тяхната сигурност. Аварийната помощ ще се дава от реалновременните запаси, като това няма да оказва отрицателно въздействие на енергийните им системи. Договорът регламентира още, че спешната помощ би трябвало да бъде обезпечена до един час от поискването й, при положение на приемане на поръчката от страната-доставчик. Договорът влиза в действие от деня на неговото сключване и е годен до 31-ви декември 2018 година

Припомняме, че отвод от страна на румъния да ни достави спешно електрическа енергия изправи страната ни пред риск от режим на тока през огромните студове на миналата зима, който беше избегнат с помощта на централите от комплекса " Марица изток ", изключително Топлоелектрическа централа " AES Гълъбово ", която работеше с цялостно натоварване на мощностите и включване на целия леден запас. В този смисъл подписаният контракт дава по-голяма сигурност за електроенергийните доставки на прага на новия отоплителен сезон.

Министър Петкова акцентира пред румънския си сътрудник Петку, че положителното съдействие в енергийния бранш сред България и Румъния ще разреши на страните да работят по общ метод във връзка с признатите от Европейска комисия условия за огромните горивни съоръжения . Както България, по този начин и северната й съседка в огромна степен разчита на създадената от въглища електрическа енергия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР