Електроенергията за бита и за малкия бизнес от 1 юли

...
Електроенергията за бита и за малкия бизнес от 1 юли
Коментари Харесай

Токът поскъпва с 2,9%, парното в София с 3,6%

Електроенергията за бита и за дребния бизнес от 1 юли нараства приблизително с 2,9%. Това заяви на брифинг през вчерашния ден ръководителят на КЕВР Иван Иванов. При ЧЕЗ нарастването е 2,9%, при EVN е 2,97% и при ЕНЕРГО-ПРО е 2,8%. В отчета си специалистите на комисията предлагаха междинното нарастване да е 3,48%. Причината за свиването на повишаването, което е под инфлацията (тя е 3,8%), e поради увеличените доходи във фонда " Сигурност на електроенергийната система ". В него се усилват приходите от квотите въглеродни излъчвания, както и от 5-те % такса от създаваната електрическа енергия.

И при цените на парното има съществено понижение от до неотдавна предвижданите стойности. Средното нарастване на цената на топлината сила е 3,53%, до момента в който предлагането беше за 4,5%. При най-голямата топлофикация - тази в София, повишаването е с 3,6% при планувано 4,3%. Най-големият скок в цената преди беше в Топлофикация Разград - 17,53%, а през днешния ден е свито на 8,59%. Почти двойно е свито повишаването във Враца - от 7,52 на 3,84%.

Очакваше се поевтиняване на таксата " отговорности към обществото, защото ВЕИ производителите продават тока си на борсата и защото тя беше висока, обезщетенията, които те ще получат, ще бъдат по-малки. От 1 юли тя ще бъде 20,49 лева при 36,75 лева в този момент.

Председателят на КЕВР съобщи, че са отчели понижение на цената на природния газ, въпреки то да е едвам с 0,6%, взели са поради и новия отчет на екоминистерството за закупването на излъчвания от топлофикациите и обновените данни са разрешили да се реализира това понижение. Иван Иванов съобщи, че това е последното ценово решение на този състав на комисията, а следващата година по това време щяло да има нов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР