Елдата е много полезен продукт, който често е пренебрегван от

...
Елдата е много полезен продукт, който често е пренебрегван от
Коментари Харесай

Как и какво да сготвим с елда

Елдата е доста потребен артикул, който постоянно е подценяван от доста домакини. С него могат да се подготвят доста ястия. Елдата е вкусна и когато е просто сварена и поднесена със захар или сол.

При варенето на елдата има избрани тънкости. Трябва да се знае, че при варене елдата усилва размера си два пъти. Задължително е да почистите елдата, защото постоянно в нея има камъчета и други примеси. След това добре я измийте в гевгир.

Налейте в тенджера вода, която е два пъти повече от елдата. Когато кипне, я посолете. Тогава изсипете във водата елдата и изчакайте да кипне.

 Елда с мляко

Затворете компактно с похлупак и варете до омекване на слаб огън. По време на варенето цялата вода ще се поеме от елдата, по тази причина разбърквайте, с цел да не изгори елдата.

Свалете от котлона, прибавете масло, затворете с похлупак и завийте с одеяло. След два часа елдата е подготвена за консумация.

Сладките кюфтенца от елда са доста приятни. Смесва се сварена елда – 300 грама, с 2 яйца, 100 грама претрита през гевгир извара, и половин чаена чаша захар.

 Салата с елда

От това тесто се оформят кюфтенца и се овалват в галета. Пържат се от двете страни до златисто и се сервира с бита сметана.

С елда може да се направи вкусно ядене – телешко със сос.

 Кюфтета от елда

Необходими артикули: 400 грама телешко месо, 1 глава лук, половин литър вода, 2 супени лъжици брашно, 60 грама масло, сол, черен пипер и подправки на усет, 2 супени лъжици водка, 200 грама елда.

Начин на подготвяне: Телешкото месо се нарязва на приблизително огромни части, които се заливат с врялата вода и се оставят на котлона. Щом водата кипне, се прибавя маслото и солта и месото се задушава към 40 минути на междинен огън.

Лукът се реже на ситно. Месото се вади от соса и се пържи в обособен тиган с лука за към 8 минути. Месото се връща в соса дружно с лука.

В соса се прибавя водката, разбърква се всичко и се задушава на муден огън. Брашното се пържи на тиган до златисто, по-късно в него се прибавя малко студена преварена вода и сместа се прибавя на тънка бликам в соса. Ястието се задушава още 15 минути.

В това време се вари елдата. Когато се свари, се отцежда от водата и се прибавя малко масло. Сервира се в паница сварена елда, която от горната страна се залива с месото със сос.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР