Еквадорската роза измести българската. Оказва се, че месечно в софийския

...
Еквадорската роза измести българската. Оказва се, че месечно в софийския
Коментари Харесай

Еквадорската роза измести българската по пазарите

Еквадорската роза измести българската. Оказва се, че месечно в софийския регион се създават сред 5 и 10 хиляди стръка, само че с цел да задоволят потребителското търсене на търговците им се постанова да внасят 3 пъти по-голямо количество от Еквадор.


Това заяви ръководителят на Националното съдружие на цветарите Евлоги Василев, написа "Монитор ". Той не се ангажира с безспорна акуратност за цифрите, само че съгласно неговите наблюдения производството и вносът на сходни цветя се приближава до тези количества.

Василев посочи, че еквадорската роза се търгува на едро по 1,20 – 1,80 лв., а в зимните месеци цената скача даже над 2,50 лв.. За един филиз българско цвете пък сумата, която заплащат продавачите, е сред 30 стотинки и левче.

Въпреки по-добрият търговски тип на розата от Еквадор наподобява, че българите желаят да подаряват на обичаните си хора родни китки и главно търсят рози, създадени в България. Причината е, че нашите са много по-трайни от еквадорските, нищо, че тяхната чашка е 2 пъти по-голяма от нашата.

Василев съобщи, че към 80% от потреблението на България за рязан цвят е от импорт, а посадъчният материал за паркове и градини е повече български. Така съгласно специалиста сред 800 хиляди и 1 млн. цветни разсада вършим всяка пролет като бегонии и петунии. Саксийни цветя, подготвени за подарък, пък произвеждаме годишно към 100 хиляди За да се задоволи търсенето на сходни артикули обаче търговците се принуждават да внасят растения в саксии от южната ни съседка Гърция.

Интересно е да се означи, че 99 на 100 от всичко, което произвеждаме в нашите цветни ферми, остава в страната и съвсем нищо не се изнася зад граница.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР