Екстремните явления са сред най-явните проявления на затоплящия се земен

...
Екстремните явления са сред най-явните проявления на затоплящия се земен
Коментари Харесай

Най-опасните метеорологични явления през 2022 г.

Екстремните феномени са измежду най-явните проявления на затоплящия се земен климат, като те нарастват и по периодичност, и по активност, като последните промени значително ще се усилват при бъдещо стопляне на климата. Статията показва най-екстремните проявления на времето през миналата 2022 година, включително наводнения, урагани, горещи талази, засушавания, пясъчни стихии и рисково намаляване на температурите.

Глобалната междинна температура през миналата година е с 1,15°C по-висока от междинното за интервала 1850 – 1900 година, което евентуално я прави петата или шестата най-топла година от началото на метеорологичните наблюдения според предварителния доклад за положението на климата през 2022 година на Световната метеорологична организация (СМО). Данните демонстрират, че последните 8 година от интервала 2015 – 2022 са били осемте най-топли години в историята.

2022 година бе присъща с проявлението на Ла Ниня (студената фаза на съмнение на температурата на водата в източната екваториална част на Тихия океан, а топлата е известна като Ел Ниньо) за трета поредна година, което е нетипично, и се счита, че то е асъдействало за релативно по-ниската международна температура по отношение на рекордното топлите 2016 година и 2020 година

Нарастването на концентрацията на парникови газове в атмосферата заради антропогенните излъчвания продължи, като и двете доближиха рекордни нива. Тревожни промени се следят и за други климатични знаци – например морското равнище продължава да се повишава, а наличието на топлота в океаните също се прави оценка като рекордно огромно. А в Алпите се следиха рекордни загуби на лед.

Едно събитие е рисково, когато се следи рядко на обещано място или за избран интервал от годината, а миналата година бе белязана от голям брой рискови метеорологични феномени в разнообразни региони по света. 

Екстремните феномени са измежду най-явните проявления на затоплящия се климат,

като провокираните от хората промени на климата към този момент оказват влияние върху голям брой метеорологични и климатични екстремуми във всеки един регион на планетата, според Шестия оценъчен отчет на IPCC.  Те нарастват и по периодичност, и по активност , като прогнозите са да не престават да се усилват при бъдещо стопляне на климата. 


Фигура 1. Оценка на броя на естествените бедствия с огромно влияние за интервала 1980 – 2019 г.  .

Вече има направени разбори, съгласно които броят на рисковите метеорологични събития през миналите десетилетия е повишен. Това се отнася в най-голяма степен за феномени, свързани с горещо време и интензивни превалявания, до момента в който събитията, свързани със студено време, понижават.

През последните две десетилетия броят на рисковите климатични събития е повишен с 83% –

от 3656 през интервала 1980 – 1999 до 6681 през 2000 – 2019, според доклад на Службата на Организация на обединените нации за понижаване на риска от бедствия. По отношение на вредите е по-трудно да се направи справедлива оценка, заради повишаването на популацията на Земята и процесите на урбанизация, само че съгласно отчета има близо двойно повишаване на финансовите вреди. Според СМО доста от рисковите събития с огромно влияние през 2022 година са се случили поредно, което е оставило малко време за възобновяване сред тях.

В тази публикация ще разгледаме едни от най-съществените рискови метеорологични феномени през 2022 година

Наводненията в Пакистан

Рекордни превалявания доведоха до наводнения в Пакистан сред юли и октомври, които предизвикаха гибелта на над 1700 души, измежду които и 647 деца и доведоха до разселването на 7,9 милиона души и 33 милиона общо наранени. Освен човешки жертви, наводненията станаха причина за гибелта на към 936 000 селскостопански животни. Наводненията предизвикаха обилни вреди върху инфраструктурата, разпространяване на заболявания и дефицит на храна.

Месечните суми на дъжда в Пакистан през юли и август бяха надлежно със 181% и 243% над нормалното, правейки ги най-валежните месеци в историята на метеорологичните наблюдения на страната. Най-големи са аномалиите в провинциите Синд и Балочистан, където сумите на дъжда през август бяха надлежно със 784% и 500% над нормата. На база данни от сателитни наблюдения, в даден миг през месец август към 9% от площта на страната е била наводнена (Фиг. 2). 


Фигура 2. Спътникова фотография на провинция Синд в Пакистан през август 2022 г.  .

Миналогодишният мусонен сезон в Югоизточна Азия бе по-дълъг и натоварен от нормалното, което е особено за години с феномена Ла Ниня. Друга евентуална причина за необикновените превалявания е фактът, че мусонът бе предшестван от интервал с извънредно високи температури. 

Април и май 2022 година бяха най-топлите в историята на Пакистан. 

Това сътвори условия за увеличаване на придвижването на влажния въздух от релативно по-хладния Индийски океан към загрятата суша, което всъщност съставлява мусонната циркулация. 

Повишението на световната температура е нараснала вероятността за подобен вид събитие, като сумата на дъжда за интервала е с до 50% по-голяма заради въздействието на климатичните промени, според оценка на World Weather Attribution.

Наводненията се правят оценка като най-лошите в историята на страната.  Финансовите вреди възлизат на над 30 милиарда щатски $ по данни на Световната банка. Към януари 2023 година доста региони остават наводнени. Четири милиона деца към момента се намират наоколо до застояли и нечисти води, а 10 милиона не престават да се нуждаят от храна и здравна помощ, съгласно УНИЦЕФ.

Горещите талази и засушаването в Европа

Лятото на 2022 година беше най-топлото в Европа в историята на метеорологичните наблюдения, като е значимо да бъде очебийно, че предходното най-топло лято е било през 2021 година На Стария континент и през трите летни месеца се следиха разнообразни рискови феномени като горещи талази, засушавания и горски пожари. Най-значителни бяха аномалиите в Западна и Централна Европа.

Сред най-открояващите се феномени бе горещата вълна от средата на юли. 

Тогава в доста селища, изключително в Северна Англия и Западна Франция, бяха маркирани температурни върхове, превишаващи старите с повече от 3°C. На 19 юли за първи бяха измерени температури над 40°C в Обединеното кралство – 40,3°C в Конингсби, и 40,2°C на летище Хийтроу. А в Швеция за първи път от 1947 година бе измерена температура над 37°C.

Оценката на смъртността, породена от горещите талази, е сложна за правене. Според публични оценки в Обединеното кралство са умряли 2800 души в групата от над 65 години, 4500 души в Германия и 11 000 във Франция.

В множеството страни от Западна и Централна Европа 2022 година беше най-топлата или втората най-топла година от най-малко 1950 година насам.


Фигура 3. Класация на годишните температури на въздуха през 2022 година от 1950 година насам. Източник.

Голяма част от Европа и Средиземноморието бяха наранени от засушавания. В Европа изискванията бяха най-тежки през август, когато огромните реки Рейн, Лоара и Дунав доближиха сериозно ниски нива. В три провинции в Западна и Централна Германия беше маркирано най-сухото лято в историята. Франция означи най-сухия интервал от януари до септември от 1976 година насам, а Обединеното кралство и Укле (Белгия) – най-сухите интервали от януари до август от 1976 година насам. В доста области имаше и понижени аграрни добиви, което бе измежду аргументите за рекордните цени на храните в света. Например в Италия, заради пресъхването на реката По, добивите на ориз бяха с 30% по-ниски. Във Франция добивът на царевица бе с 18,5% по-нисък.

Засушаването докара също по този начин до понижено произвеждане на електрическа енергия от Водноелектрическа централа и АЕЦ, което способства за рекордното повишаване на тока през месеца. 

Засушаването в Европа през 2022 година е предизвикало вреди на стойност от 20 милиарда $, според доклад на неправителствената организация Christian Aid.

Засушаването на повърхността на почвата в Западна и Централна Европа през 2022 година е станала 5  –  6 пъти по-вероятна заради измененията в климата.

според изследване на World Weather Attribution, 

Продължителните условия на  високи температури и изсъхнало време сътвориха условия и за горски пожари , като обширни региони в Южна Европа и Средиземноморието бяха наранени, а най потърпевшите страни бяха Франция, Португалия и Испания. През лятото общо са изгорели към 500 000 хектара гори, което е към 2,5 пъти над междинното за интервала 2006 – 2021 година Въглеродните излъчвания от пожарите са най-високите от 15 година насам.

Ураганът Иън

В средата на септември 2022 година над Атлантическия океан се образува област на ниско налягане, която след 20 септември навлиза над Карибско море и през идващите дни рязко усилва своята активност, като придобива статус на вихър, кръстен Иън. На 28-ми септември Иън, достигнал 4-та категория, с ветрове до 250 км/ч, връхлита крайбрежията на Флорида. През идващите дни ураганът отслабва до категория 1, като на 30-ти септември той навлиза над Южна Каролина, където води до проливни превалявания и всеобщи прекъсвания на тока.

Циклонът провокира всеобщи наводнения в ниско разположените крайбрежни региони и речни наводнения на североизток във Флорида. Например, в региона на Дейтона Бийч в границите на 4 дни преваляванията надвишават 500 мм, което е близо до нормалното количество на средногодишния дъжд в България.

Климатичните промени са основали условия, при които ураганите през 2020 година да имат най-малко с 10% по-голяма сума на дъжда по време на интервала с най-интензивен дъжд, 

според научен анализ на американски климатолози.

Фигура 4. Изглед от Форт Майерс, Флорида, 4 месецa след прекосяването на урагана Иън. Източник: Getty Images

Ветровете, наводненията, както и свързани с бурята торнада, в гъстонаселения щат Флорида доведоха до разрушение на домове, инфраструктура и човешки жертви. В Съединени американски щати бяха регистрирани 131 смъртни случая, съвсем напълно в щата Флорида. 

Ураганът нанесе вреди за 113 милиарда $, което го прави 3-тото най-скъпоструващо злополучие в страната 

за последните десетилетия и измежду най-скъпоструващите в света. В Куба също бяха нанесени вреди, само че за благополучие там броя на жертвите бе индивидуален.

Засушаване и гореща вълна в Китай

В Китай беше следена най-продължителната гореща вълна в метеорологичната история на страната, която продължи от средата на юни до края на август и докара до най-горещото лято в историята. През август в някои градове температурите доближиха до 40 – 45°C. 

Това беше и второто най-сухо лято в историята на измерванията, като в по-голямата част от южната половина на Китай (с изключение на провинция Гуандун) сумата на дъжда за летния сезон беше с 20 до 50% под междинното. 

Фигура 5. Горещото и изсъхнало лято в Китай води до рекордно ниско ниво на реката Яндзъ през август 2022 година Източник: Getty Images

Горещините бяха изключително мощни в долината на река Яндзъ, които в композиция с рекордно ниските превалявания в региона доведоха до невиждано ниски равнища на реката, като в някои региони тя напълно пресъхна. В непосредственост до град Чунцин ниското равнище на реката разкри антични скулптури на Буда.

Комбинацията от дълготрайност, повърхност и активност на тази гореща вълна в Източен Китай няма казус в международната климатична история,

показа в интервю климатологът Максимилиано Херера. 

Високите температури и засушаването сътвориха условия за горски пожари и до проблеми с производството на сила от Водноелектрическа централа. Провинциите Съчуан, Чунцин и Хубей, чието общо население надвишава 174 млн. души, изнасят електрическа енергия към индустриалните центрове на източното крайбрежие на Китай. През месец август водноелектрическите централи в Съчуан са работили с към 20% от нормалния потенциал. Горещините провокираха внезапно повишаване на търсенето на електрическа енергия за изстудяване, заради което управляващите бяха принудени да подхващат ограничения, измежду които разпоредба на индустриалните предприятия да спрат производството за повече от две седмици.

Както за Европа, по този начин и за Китай се счита, че климатичните промени са нараснали вероятността за тези събития.

Засушаване в Източна Африка

Засушаването в региона на Големия африкански рог, което стартира през 2020 година, се задълбочи през 2022 година, като най-тежки бяха изискванията в Кения, Сомалия и Южна Етиопия. За четвърти и пети следващ път, по време на дъждовните сезони (в региона те са през март – май и октомври – декември) преваляванията в целия район бяха доста по-ниски от нормалното. 

Настоящото засушаване е най-дългото за последните 40 години,

като в най-тежко засегнатите региони сумата на дъжда от март до септември е с 100 – 200 мм по-ниска от нормалната (Фиг 2).


Фигура 6. Аномалии на сумата на дъжда в региона Африканския рог за март – септември 2022 година по отношение на междинното за интервала 1981 – 2021 г.  .

Счита се, че както Ла Ниня, по този начин и и съмнението на температурата на водите в Индийския океан имат значителен принос за сушата. 

В целия район на Източна Африка под въздействието на сушата, както и на други фактори, към 18 – 19 млн. души са били изправени пред продоволствена рецесия или влошени равнища на остра продоволствена неустановеност до юни 2022 година В комбиниране с дефицита на средства и световното нарастване на цените на храните повече от 3,5 милиона бежанци в района (75% от общия брой на бежанците) бяха наранени от обилни съкращения на хранителната помощ. Към септември 2022 година над 1,1 милиона души са били вътрешно разселени в Сомалия в резултат на сушата.

Наводнения в Южна Африка

В продължение на два месеца южната част на Африка беше връхлетяна от поредност циклони, което докара до повишаване на потребността от отбрана и заслон за стотици хиляди наранени хора, в това число бежанци.

В рамките на месец, от края на януари и февруари 2022 година, над Мадагаскар прекосяваха 4 циклона и тропически стихии. Циклоните Ана (януари), Батсирай (февруари) и Гомбе (март) предизвикаха обилни човешки жертви в страната, като Ана и Гомбе доведоха до наводненията и жертви в Мозамбик и Малави. 

Повече от 190 000 души, които изгубиха или избягаха от домовете си по време на тропическата стихия Ана, останаха разселени в Малави през април. Броят на засегнатите от тропическия циклон Гомбе в Мозамбик е 736 000 души, като над 129 000 души са били вътрешно разселени.

Фигура 7. Резултат от наводненията в провинция Квазулу – Натал, РЮА.  KwaZulu-Natal Provincial Government

Друг образец за рисково събитие в региона е бурята Исса, която провокира наводнения през април 2022 година в провинцията Квазулу-Натал в източната част на Република Южна Африка, като на 11 – 12 април за 24 часа дъждът в някои места е бил над 300 мм. Резултатите са 400 смъртни случаи в резултат на наводненията и 40 000 души, които са били разселени. Нанесени са директни провали върху превоза, постройките и водната инфраструктура, което се отрази на оборудванията за предпазване и преправка на аграрни храни след прибиране на реколтата, превоза, пазарите и потреблението посредством понижен достъп до оборудванията и понижени приходи. Щетите се правят оценка на над 1,5 милиарда щатски $.

Вероятността за подобен натоварен дъжд е повишена двойно заради климатичните промени, от един път на 40 година, до един път на 20 година,

а сумата на дъжда е повишена с 4% до 8%, съгласно резултатите от анализ на World Weather Attribution.

Прашни стихии в Близкия изток

През пролетта на 2022 година голям брой страни от Близкия изток, включително Сирия, Ирак, Саудитска Арабия и ОАЕ, бяха наранени от чести и продължителни пясъчни и прашни стихии, които са почнали по-рано от нормалното. Най-сериозно бе ситуацията в Ирак, където към май 2022 година деветата поредна прашна стихия докара до хоспитализирането на хиляди души заради респираторни проблеми, до затваряне на въздушния транспор, до затварянето на учебни заведения и на краткотрайно преустановяване на работата в обществените институции.

Фигура 8. Прашните стихии в Близкия изток напролет на 2022 година бяха по-продължителни от нормалното. Източник: Getty Images

Пясъчните и прашните стихии не са необикновени за региона, само че е евентуално да стартират да се случват по-често заради процеси на засушаване и опустиняване, породени частично от промени в климата, което може да има пагубни последствия за човешкото здраве. 

Прашните стихии в Близкия изток зачестяват, 

като засушаванията от последните години водят до появяването на нови източници на излъчвания на прахови частици под формата на сухи речни корита и езера, съгласно последните изследвания.

Например засушаванията през интервалите 2000 – 2001 година и 2007 – 2012 година доведоха до 52% понижение на водите и 14 – 37% нарастване на излъчванията, които водят до по-чести пясъчни и прашни стихии в Близкия изток. Има осезаемо понижение на преваляванията в Багдад за интервала 1977 – 2012 г, според проучване от 2019 година. 

Опустиняването в изискванията на стопляне на света може да докара до повишение на районната и световната прахова интензивност. Тъй като прахът, който се отделя, може да бъде пренесен на огромни дистанции от ветровете, той е кадърен да окаже влияние върху райони, които са доста по-големи от самия регион на обособяване на прахуляк. Например прахът, издаден в Сирия и Ирак, най-често се придвижва в югоизточна посока, като визира огромни градове като Абу Даби, Дубай и Маскат, а при избрани условия може да бъде пренесен даже до Източна Азия и Тихия океан. 

На този стадий обаче са нужни повече изследвания, които да изяснят връзките сред измененията в климата и прашните стихии.

Застудяване и снежни стихии в Съединени американски щати

В края на месец декември 2022 година, просторен циклон на умерените ширини, импровизирано наименуван от медиите Елиът, сътвори условия за голям брой снежни стихии, мощен вятър и рекордно ниски температури в по-голямата част от Съединени американски щати. 

Силното захлаждане, обвързвано с прекосяването на циклона, засегна всички американски щати. В обособени региони бе маркиран спад на температурата с до 40 – 50°C. Например температурата в Денвър в границите на 2 дни се намали от 11°C до -31°C. На 24 декември предизвестия за леден вятър и заплаха от измръзване бяха издадени в 36 щата, в които живеят над 110 милиона души. Най-тежка бе метеорологичната конюнктура в североизточните щати.

Фигура 9. Снимка на постройка в град Бъфало в края на декември 2022 година Снимка: Getty Images

Бурята лиши живота на минимум 98 души. Четиридесет и един от смъртните случаи са настъпили в региона на Бъфало, щата Ню Йорк, където снеговалежът бе интензивен от така наречен езерен резултат (когато при прекосяване на студена въздушна маса над езеро, в тази ситуация езерото Ери, което е с по-топли води, а това води до нарастване на влажността и до снеговалеж източно от езерото) и снежната завивка доближи до 140 см в границите на 5 дни. Други смъртни случаи, породени от прекосяването на циклона и захлаждането, има в още 17 щата. Зимната конюнктура докара до скупчвания на транспортни средства и затваряне на пътища. Заради бурята сред 22 и 28 декември бяха анулирани над 18 200 полета в Съединени американски щати, а стотици други в Канада. Международното летище Бъфало Ниагара беше най-тежко наранено, защото беше изцяло затворено за 5 дни. Около 6,3 млн. семейства в Съединени американски щати и 1,1 млн. в Канада са били без ток през избран интервал от бурята. Щетите от циклона се правят оценка на над 5 милиарда $.

През миналата година в доста региона по света бяха регистрирани аномални и рискови феномени. Много от тях не са безусловно нещо невиждано или извънредно, само че съгласно доста от климатологичните изследвания от последните няколко години, както и от изводите на организации на Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC), измененията в международния климат са причина за нарастване на честотата и на остротата на доста от тези феномени. Поради тази причина е основно да се подхващат ограничения за акомодация и поддръжка на най-уязвимите групи. 

Автор: Николай Петков / Климатека

Николай Петков е част от авторския екип на Климатека. Той е приключил магистратура компетентност „ Метеорология “ във Физическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. Магистърската му теза е на тематика „ Климатични показатели – разбор на климата над Югоизточна Европа в близкото минало и сегашното “. Работи в екологично съдружие „ За Земята “ като специалист и координатор.

В обявата са употребявани материали от:

  1. https://public.wmo.int/en/our-mandate/climate/wmo-statement-state-of-global-climate
  2. https://www.metoffice.gov.uk/weather/climate/climate-and-extreme-weather 
  3. https://www.carbonbrief.org/mapped-how-climate-change-affects-extreme-weather-around-the-world/
  4. https://www.undrr.org/publication/human-cost-disasters-overview-last-20-years-2000-2019 
  5. https://www.nytimes.com/interactive/2023/climate/earth-hottest-years.html
  6. https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2022/10/28/pakistan-flood-damages-and-economic-losses-over-usd-30-billion-and-reconstruction-needs-over-usd-16-billion-new-assessme
  7. https://www.unicef.org/emergencies/devastating-floods-pakistan-2022
  8. https://climate.copernicus.eu/2022-saw-record-temperatures-europe-and-across-world
  9. https://www.space.com/satellite-photos-europe-drought-worst-in-500-years
  10. https://www.carbonbrief.org/climate-change-made-2022s-northern-hemisphere-droughts-at-least-20-times-more-likely/
  11. https://www.worldweatherattribution.org/high-temperatures-exacerbated-by-climate-change-made-2022-northern-hemisphere-droughts-more-likely/
  12. https://atmosphere.copernicus.eu/europes-summer-wildfire-emissions-highest-15-years
  13. https://www.infoclima.ro/acasa/extreme-meteo-ale-anului-2022
  14. https://edition.cnn.com/2022/08/31/asia/pakistan-floods-forms-inland-lake-satellite-intl-hnk/index.html
  15. https://climate.copernicus.eu/2022-saw-record-temperatures-europe-and-across-world
  16. https://mediacentre.christianaid.org.uk/new-report-top-10-climate-disasters-cost-the-world-billions-in-2022-10035/
  17. https://phys.org/news/2022-09-climate-added-ian-rainfall.html 
  18. https://www.ft.com/content/9420686b-e571-4eeb-99ac-1fef10ce93ca 
  19. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/rvr2.23#:~:text=The%20average%20precipitation%20in%20the,over%20the%20Years%201961%E2%80%932021.
  20. https://www.carbonbrief.org/climate-change-made-extreme-rains-in-2022-south-africa-floods-twice-as-likely/
  21. https://earthobservatory.nasa.gov/images/150712/worst-drought-on-record-parches-horn-of-africa
  22. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1352231022006045
  23. https://www.theguardian.com/world/2022/may/24/ninth-sandstorm-in-less-than-two-months-shuts-down-much-of-iraq
  24. https://www.eco-business.com/news/10-devastating-extreme-weather-events-in-2022/
  25. https://www.denverpost.com/2022/12/22/denver-cold-temperatures-arctic-front/
  26. https://theweek.com/environmental-news/1015982/2022s-extreme-weather
  27. https://www.washingtonpost.com/weather/2022/12/24/buffalo-blizzard-history/
  28. https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2022/12/30/blizzard-hurricane-drought-flood-tornado-2022/
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР