Екстремните валежи, причинили смъртоносни в Западна Германия и Белгия, са

...
Екстремните валежи, причинили смъртоносни в Западна Германия и Белгия, са
Коментари Харесай

Климатичните промени и наводненията в Европа - ще се докаже ли връзката?

Екстремните превалявания, предизвикали смъртоносни в Западна Германия и Белгия, са толкоз тревожни, че доста хора в цяла Европа се питат дали климатичните промени в действителност са отговорни за тях. Това пишат Айла Бини и Кейт Абнет за Ройтерс в своя публикация, показана от БГНЕС.

Учените от дълго време настояват, че изменението на ще докара до повече превалявания, само че определянето на ролята му в безмилостните дъждове от предходната седмица ще отнеме най-малко няколко седмици, споделиха учените.

" Наводнения постоянно е имало и те са като инцидентни събития, като мятане на зарове. Но ние сме трансформирали възможностите за мятане на заровете ", сподели Ралф Туми, академик по климата в Империал Колидж в Лондон.

Откакто започнаха преваляванията, водата преля крайбрежията на реките и каскадно мина през общностите, като събори телефонни кули и домове по пътя си. Към събота по локално време минимум 170 са починалите, а още стотици са изчезнали.

Потопът шокира мнозина. Германският канцлер назова наводненията злополука и даде обещание да поддържа засегнатите в тези " сложни и страшни времена ". Тя прикани също за незабавни ограничения по климата.

Като цяло възходящата междинна световна температура - в този момент с към 1,2 градуса по Целзий над междинната от прединдустриалните равнища - прави проливните дъждове по-вероятни, съгласно учените. По-топлият въздух задържа повече влага, което значи, че в последна сметка ще се отдели повече вода. Повече от 15 см дъжд напои немския град Кьолн във вторник и сряда.

„ Когато имаме тези значителни превалявания, тогава атмосферата е съвсем като гъба - стискате гъба и водата изтича “, сподели Йоханес Куас, професор по теоретична метеорология в Лайпцигския университет.

Повишаването на междинната световна температура с един градус усилва способността на атмосферата да задържа вода със 7 %, споделиха учените, повишавайки шанса от значителни превалявания. Други фактори като особеностите на региона и системите за въздушно налягане, също дефинират метода, по който се засягат характерните региони.

Герт Ян ван Олденборг от World Weather Attribution, интернационална научна мрежа, която проучва по какъв начин изменението на климата може да е асъдействало за съответни метеорологични събития, съобщи, че чака, че може да отнеме седмици, с цел да се дефинира връзката сред дъждовете и изменението на климата.
 Вече над 140 жертви на наводненията в Германия, а евентуално ще са и повече Вече над 140 жертви на наводненията в Германия, а евентуално ще са и повече
141 станаха жертвите на огромните наводнения в Германия, а естественото злополучие удари още Белгия и Нидерландия. 98 от починалите са от п...

„ Бързи сме, само че не сме толкоз бързи “, сподели Ван Олденборг, климатолог от Кралския холандски метеорологичен институт.

Ранните наблюдения допускат, че дъждовете може да са били насърчавани от система с ниско налягане, позиционирана над Западна Европа в продължение на дни, защото тя е била блокирана да се движи на изток и север.

Наводненията следват единствено седмици откакто рекордна гореща вълна умъртви стотици хора в Канада и Съединени американски щати. Оттогава учените настояват, че рисковите горещини биха били " на практика невъзможни " без изменението на климата, което прави такова събитие най-малко 150 пъти по-вероятно да се случи.

Европа също беше извънредно гореща. Финландската столица Хелзинки, да вземем за пример, записва най-изгарящия юни от 1844 година насам. Дъждовете тази седмица счупиха върховете за превалявания и равнище на реките в региони от Западна Европа.

Въпреки че откривателите предвиждат утежняване на времето от климатичните промени от десетилетия, някои споделят, че скоростта, с която тези стихии удрят, ги е изненадала.
 Потоп в Европа: Хиляди изчезнали в Германия, жертви и в Белгия Потоп в Европа: Хиляди изчезнали в Германия, жертви и в Белгия
Броят на жертвите от пагубните наводнения в западната част на Германия се е нараснал до минимум 80, оповестява вестник BILD, позо...

" Страхувам се, че се случва толкоз бързо ", сподели Хейли Фаулър, хидроклиматолог от университета в Нюкасъл във Англия, отбелязвайки " сериозните рекордни събития по целия свят в границите на седмици едно от друго ".

Други споделиха, че преваляванията не са толкоз огромна изненада, само че че хипотетичният брой на жертвите демонстрира, че в регионите липсват ефикасни системи за предизвестие и евакуация, с цел да се оправят с рискови метеорологични събития.

„ Валежите не са равносилни на злополучие “, сподели Туми. " Това, което е в действителност тревожно, е броят на смъртните случаи... Това е сигнал за пробуждане. "

Тази седмица Европейският съюз предложи голям брой климатични политики, ориентирани към понижаване на излъчванията от стоплянето на планетата до 2030 година Намаляването на излъчванията е от решаващо значение за закъснение на климатичните промени, сподели Стефан Рамсторф, океанограф и академик по климата в Института за проучване на въздействието върху климата в Потсдам.

" Вече имаме по-топъл свят с топящ се лед, надигащи се морета, по-екстремни метеорологични феномени. Това ще бъде с нас и със идващите генерации ", сподели Рахмсторф. " Но въпреки всичко можем да предотвратим доста по-лошото. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР