Експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и

...
Експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и
Коментари Харесай

МЗ чака спешно решение за АстраЗенека

Експертните препоръки в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и други експерти, ще дадат незабавно мнение какво да създадем в България с имунизацията на компанията " Астра Зенека ". Интересът към тази ваксина спадна доста. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на ексклузивен брифинг пред Столичната районна здравна ревизия, представен от БГНЕС.

Ваксините на „ Астра Зенека “ ще бъдат изтеглени, в случай че ползата към тях спадне изцяло, сподели още Ангелов и посочи, че в случай че се стигне до подобен вид количествата ще бъдат съхранявани в хладилниците на „ БулБио ” или на РЗИ-тата.

Съгласно договорите, подписани от Европейска комисия, ще преценим какво ще вършим с тях. До момента не сме унищожили нито една ваксина, посочи министърът.

Експертните препоръки ще би трябвало да дават отговор на два доста значими въпроса, уточни още Ангелов – какво би трябвало да създадем с хората, които имат сложена първа игла и какво би трябвало да създадем с хората, които желаят да си слагат имунизацията на " Астра Зенека ".

Запитан за хаоса в осведомителната система за записване на час за имунизация, Ангелов сподели, че чака предложение от „ Информационно обслужване ” за решение на проблемите.

Системата е направена автоматизирана, с цел да се избегне човешка неточност, поради неналичието на ваксини сега, това работи срещу нас, призна Ангелов.

От своя страна зам.-министър Жени Начева заяви, че дози РНК ваксини във имунизационните центрове в София няма.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов разгласи още, че до края на деня ще бъде открита по-бърза процедура, по която общопрактикуващите лекари ще получават ваксини от районните здравни инспекции.

На 16 април се чакат 14 хиляди дози от имунизацията на „ Джонсън и Джонсън “, а на 26 април- 24 хиляди дози, посочи министърът на опазването на здравето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР