Експертни звена и комитети ще подпомагат десетте най-големи общини в

...
Експертни звена и комитети ще подпомагат десетте най-големи общини в
Коментари Харесай

Експерти ще консултират общините как да харчат еврофондове

Експертни звена и комитети ще подкрепят десетте най-големи общини в страната при подбора на планове, които ще се финансират по целта за интегрирано градско развиване на ръководената от районното министерство Програма за развиване на районите 2021-2027 година

В новите териториални органи ще бъдат включени специалисти на локалните администрации, районни поделения на държавни структури, представители на неправителствения бранш, бизнеса, цивилен организации и други Те ще имат основна роля при подбора и осъществяването на планови оферти за вложенията в преобразяването на най-големите общински центрове – Столична община, Благоевград, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Русе, Велико Търново, Варна, Видин и Плевен.

Целта на структурите е да се подсигурява използването на правилото на партньорство при осъществяване на целта за градско развиване, чийто главен фокус е икономическо развиване на териториите, повишение на брутния вътрешен артикул и заетостта, увеличение на приходите и стандарта на живот на популацията и понижаване на неравенствата.

Звеното за асортимент, което ще се образува със заповед на кмета на съответната община, ще има функционалности да провежда и организира обществени и осведомителни събития, на които се коментират условията за кандидатстване пред евентуалните бенефициенти, и провеждането на обществени разисквания на постъпилите планови оферти, като се изключи плануваните за включване в концепции за интегрирани териториални вложения.

Звеното ще прави също по този начин асортимент за планови оферти, инспекция за административно сходство и допустимост и асортимент по качеството според Плана за интегрирано развиване на общината. Сред функционалностите му ще бъде и издаването на писма за поддръжка. Съставът му ще включва чиновници на съответната общинска администрация, измежду които най-малко един специалист за обезпечаване на информация и гласност и най-малко двама чиновници, които да обезпечават организацията на работата на комитета за асортимент и извършват функционалностите, свързани с присъединяване в предварителния асортимент на плановете. За подкрепяне на работата на звеното, в това число присъединяване в процеса на преселекция, ще има опция да бъдат наемани външни специалисти, които не са чиновници на общината.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР