Експертите от години твърдят, че йодираната сол ефективно компенсира недостига

...
Експертите от години твърдят, че йодираната сол ефективно компенсира недостига
Коментари Харесай

Вредна ли е йодираната сол?

Експертите от години настояват, че йодираната сол дейно компенсира дефицита на йод в организма. Наскоро обаче излязоха доста изказвания, подкрепящи теорията, че причина за рака на щитовидната жлеза е точно консумирането на йодирана сол. Тази наклонност се следи най-добре в Китай.

Обяснението на феновете на продукта е, че причина за увеличението на случаите на рак на щитовидната жлеза в Китай са нездравословният метод на живот и недотам усъвършенстваните технологии за ранно диагностициране на този проблем.

Йодираната сол става става необятно употребена като сурогат на натуралната в Китай през 1995 година От този миг стартира и повишаването на заболелите от рак на щитовидната жлеза. Именно този факт е обезпокоителен.

Противниците на йодираната сол считат, че тя неизбежно вреди и би трябвало да се спре от произвеждане. Твърдят, че е доста по-полезно да се употребява елементарна сол без йод. Скорошна статистика оповестява, че процентът на болните от рак на щитовидната жлеза се е нараснал, което го прави най-бързо развиващия се тип рак в Пекин. През последните 10 години от междинен растеж 4.2% диагнозите са се нараснали с към 225%.

Въпреки всичко специалистите не отстъпват от тезата, че няма действителна връзка сред рака на щитовидната жлеза и йодираната сол. Те я считат за безвредна и дейно предпазваща от йоден недостиг.

Изследванията ясно демонстрират, че няма директни доказателства, че консумирането на йодирана сол води до рак на щитовидната жлеза. Международният съвет за надзор на йодния недостиг неотдавна също излезе със заявление, в което се споделя, че използването на йодирана сол няма връзка с рака на щитовидната жлеза.

 Йодирана сол

Развитието на рака се обуславя от доста аргументи, измежду които са и факторите на околната среда, радиацията и генетичните предразположения. Гу Джуни, един от отявлените диетолози в Пекинската френдшип болница декларира, че лишаването от йодирана сол няма да понижи риска от рак на щитовидната жлеза. То обаче може да докара до други съществени здравословни проблеми, като гуша, глухота и даже увреждане на мозъка при децата.

Специалистите акцентират, че нарасналите количества от йод в Китай рядко се случва да са от солта. В Китай наличието на йод в солта е 30 мг на кг. Средно китайците ядат по-малко от 10 грама всеки ден.

В Съединени американски щати целесъобразната оптималната дневна доза от йод е 1100 микрограма и 300 съгласно Световната здравна организация. Това демонстрира, че не повече от 300 микрограма йод дневно е изцяло безвредно количество съгласно двата стандарта.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР