Експерти прогнозират поскъпване на тока на свободния пазар и натиск

...
Експерти прогнозират поскъпване на тока на свободния пазар и натиск
Коментари Харесай

Ескперти прогнозират шоково поскъпване на някои услуги

Експерти предвиждат повишаване на тока на свободния пазар и напън върху цените за потребителите, предава bTV.

В една от пекарните, която има контракт с снабдител на ток на свободния пазар, чакат цените на тока да се усилят с 10 на 100. И защото производството е с електрическа сила, пресмятат, че това ще докара и до повишаване за другите артикули за клиентите с сред 5 и 8 %.

Колко тъкмо ще набъбнат цените на обособените артикули ще зависи и от това дали вложените първични материали в тях са нараснали цените си. За последните месеци да вземем за пример олиото, което също се употребява в производството, се продава по-скъпо, прецизира шефът.

В тази обстановка ръководещите ще би трябвало да помислят за механизми за подкрепяне на най-уязвимите групи, показват още специалистите.

Възстановяването на стопанската система след пандемията в международен мащаб също оказва въздействие: В пекарната пресмятат, че самун, който сега коства 1,20 лева, ще нарастне с 10 стотинки.

Експерти предвиждат, че цените на електрическата енергия на свободния пазар ще вървят нагоре, тъй като цените на природния газ и на въглеродните излъчвания порастват:

„ Ще се осъществя такова повишаване до края на годината, моята прогноза е, че най-малко с 10% ще има повишаване на цената на свободния пазар “, съобщи енергийният специалист Иван Хиновски.

„ Можем да чакаме, че ще има повишаване на цените на безусловно всички артикули, защото действително всички първични материали се повишават “, сподели Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР