Експерти от РИОСВ-Смолян, Басейновa дирекция Източнобеломорски район“-Пловдив, Регионална лаборатория-Смолян и

...
Експерти от РИОСВ-Смолян, Басейновa дирекция Източнобеломорски район“-Пловдив, Регионална лаборатория-Смолян и
Коментари Харесай

Провериха два сигнала за замърсяване на река Арда и река Елховска в района на Рудозем

Експерти от РИОСВ-Смолян, Басейновa дирекция " Източнобеломорски регион “-Пловдив, Регионална лаборатория-Смолян и Районно управление-Мадан ревизираха два сигнала за замърсяване на река Арда и река Елховска в региона на Рудозем през почивните дни, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

При инспекция на постъпил в неделя сигнал за запенване на река Елховска при град Рудозем, екоексперти и полиция са установили, че в резултат на проливните дъждове в събота вечерта, река Елховска е била нечиста от отмиването на торови смеси, формирани от активността на кравеферма в село Бърчево, община Рудозем, благосъстоятелност на Едноличен търговец " Реми 90 - Меди Лошев “ село Чепинци.

От Басейновa дирекция " Източнобеломорски регион “-Пловдив са взети водни проби, които ще бъдат оценени лабораторно. За позволеното замърсяване, притежателят на кравефермата ще бъде глобен.

В събота след обяд, при осъществен оглед, е установено замътване по левия бряг на река Арда. Взети са три водни проби, като измерените на място физикохимични полеви индикатори в реката, не надвишават стойностите за положително положение, според нормативната уредба.

Сигналът е подаден от локален риболовец, съгласно който е допустимо замътването по левия бряг на река Арда да се дължи на Хвостохранилище Рудозем 2, намиращо се наоколо. При инспекцията е открито, че в точката на заустване на хвостохранилището водата е бистра, както и че няма повреда или нарушение на експлоатационната му активност, които биха довели до замърсяване.

Водните проби, взети от точка на разстояние към 100 метра от мястото на заустване, демонстрират малко по-високи стойности, по отношение на стойностите измерени от отпадъчните води на Хвостохранилище Рудозем 2. В непосредствена непосредственост до хвостохранилището, единствено на няколко метра от заустването е ситуирана строителна техника, до която са открити следи от измиване на бетоновози.

Към момента на инспекцията не се образуват отпадъчни води от измиване. С цел недопускане на замърсяване с отпадъчни води, образуване от измиването на строителна техника, са подхванати дейности по определяне законността на мястото, на която са паркирани бетоновозите и нуждата от издаване на съответните разрешителни по реда на Закона за водите. В неделя, по време на следваща инспекция, не са открити непозволени дейности по измиване на строителна техника.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР