Експерти и политици участваха в обществено обсъждане в сградата на

...
Експерти и политици участваха в обществено обсъждане в сградата на
Коментари Харесай

Щит за министри, бухалка за останалите. Това ли е законът за КПКОНПИ?

Експерти и политици участваха в публично разискване в постройката на Народното събрание на законопроекта за противопоставяне на корупцията, импортирани от Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната “ и група народните представители. 

Законопроектът, който към този момент мина на първо четене в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, планува разделянето на в този момент настоящата Комисия за противопоставяния на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) на два обособени органа.

Освен разделянето на Комисия за лишаване на нелегално добито имущество и Комисия за противопоставяне на корупцията, новият закон разписва и основаването на проверяващи инспектори, които да имат пълномощия по осъществяването на инспекции и следствия по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и право на служебно оръжие. 

Въпреки че от „ ИТН “ поддържаха измененията на първо четене в комисия, на днешното обсъждане Ива Митева определи разделянето на антикорупционния орган като „ нескопосано “. Според нея част от наредбите на законопроекта са неразбираеми.  

„ Цялата комисия, с всички текстове, по-скоро е направена като щит за депутатите и министрите и бухалка за всички останали. Моят прочит е подобен “, съобщи Митева пред участниците в полемиката. 

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС уточни, че има социална нужда от промени в тази сфера, само че прикани вносителите на законопроекта да го отдръпват, до момента в който той бъде модифициран. 

Отрицателно мнение по плана на нормативен акт от името на следователите изрази Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена работа (НСлС), представен от Българска телеграфна агенция.

Според него текстовете съставляват една „ недомислена компилация от оферти “, които ще доведат само до неясноти при сформирането на новия орган.  

„ Дали може да прави оперативно-издирвателна работа и да му се вменят проверяващи функционалности? Това би трябвало да е обект на доста акуратен спор, който да продължи във времето и да бъде професионален, без политически нюанс “, прикани той.

Тодоров добави, че в законопроекта не е заложен учебен ценз за проверяващите инспектори и уточни, че ще е неточност законодателят да го одобри в този му тип. 

Отрицателно мнение показаха и от Асоциацията на прокурорите в България. Заместник-председателят на съсловната организация Даниела Ангелова изрече мнение, че законопроектът може да трансформира антикорупционния орган в наказателен, защото политическите въжделения на вносителите са надвили над юридическите причини. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР