Експерименти върху мишки са показали, че с придобиването на опит

...
Експерименти върху мишки са показали, че с придобиването на опит
Коментари Харесай

С какво се различава мозъка на новака от този на експерта

Експерименти върху мишки са посочили, че с придобиването на опит в осъществяването на каквато и да е задача, невронните мрежи на мозъка стават все по-фокусирани, а решенията освен се взимат по-бързо, само че и стават по-ефективни, както и предсказуеми, написа списание Neuron.

Учени от лабораторията в Cold Spring Harbour (щата Ню Йорк), Колумбийския университет, Лондонския академични лицей и Института Флетайрон в Ню Йорк са следили по какъв начин се трансформира интензивността на мозъчните неврони на мишките, учещи се да извършват една и съща задача.

Животните са получавали мултисензорни сигнали под формата на зараждащи по едно и също време щракания и проблясъци. От тях се е изисквало да оповестяват на откривателя с висока или ниска скорост, съгласно тях, постъпват сигналите.

С тази цел пред тях са конфигурирани три кранчета. Трябва да се оближе междинният кран, когато разтворът е подготвен, левият кран - в случай че скоростта на сигнала е ниска, а десният кран - в случай че е висока. За правилния отговор мишките получават премия.

Човешкият мозък позволява лъжите при търсенето на полов сътрудник

Необичайното при опита е, че откривателите са записали интензивността на невроните през цялото време на опита, когато мишките към момента не схващат какво да вършат и досега, в който те стартират доста бързо да извършват задачата. Това сподели по какъв начин се трансформира мозъчната интензивност в процеса на образование.

„ Никой не знаеше каква в действителност невронна интензивност съпровожда процеса на проучване на задача при животните или хората “, изяснява ръководителят на проучването Ан Чърчланд. „ В множеството проучвания до момента се използваха към този момент подготвени животни “.

Авторите разкрили, че всички опитни мишки упражнявали последователно за към четири седмици. През този интервал се трансформира интензивността на цяла група неврони в мозъка им. В началото на образованието невроните, виновни за действието, се задействат едвам след взимане на решението. С преодоляването на задачата мишките стартират да взимат решения по-бързо и по-бързо, а невроните за деяние стартират да се задействат още преди решението, с известна преднина. Изглежда, че гризачът авансово отдава желание на един от разновидностите за решение на задачата.

Оказва се, че начинаещите мишки всякога се замисляли преди да вземат решение, а мишките-експерти знаели авансово какво ще създадат и по-късно единствено създали корекции в дейностите си.

Учени откриха способ за подмладяване на основния мозък

За да дешифрират невронната интензивност, учените свързват датчиците на инструментите с дребна изкуствена невронна мрежа, построена на правилото на машинно образование. Събирайки и обработвайки данни от поредност от наблюдения, програмата се научава да отгатва с огромна степен на възможност решението на животното. В последна сметка, когато мишките стават „ специалисти “, беше подготвена изкуствена невронна мрежа и точността на прогнозата й доближи 90 %.

„ Изглежда, че успяхме да прочетем мислите на животното, да предскажем какво ще направи “, отбелязва ръководителят на проучването. „ Сега знаем по-добре по какъв начин субектът взема решения, какви решения счита за верни или неверни авансово, какъв брой време се изразходва за вземането им р и по какъв начин наподобява работата на невроните по време на приемането на решенията “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР