Екосдружението За Земята и група граждани са внесли в жалба

...
Екосдружението За Земята и група граждани са внесли в жалба
Коментари Харесай

Еколози и граждани съдят София за програмата й срещу мръсния въздух

Екосдружението " За Земята " и група жители са внесли в тъжба в съда против новата стратегия за възстановяване на качеството на въздуха в София до 2024 година, която бе призната преди към месец на сесия на Столичния общински съвет. Според екозащитниците заложените ограничения в нея няма да понижат замърсяването на атмосферата до законовите правила.  Затова ще продължи да се нарушава правото на жителите на чист въздух, се показва в жалбата до Административния съд-София град.

Пределно допустимата дневна норма за фини прахови частици (ФПЧ) с размер до 10 микрона е 50 микрограма на куб.м. Тя не би трябвало да се надвишава повече от 35 дни в годината. Данните за 2020 година обаче сочат, че в " Младост " са регистрирани 41 дни с превишения, в " Надежда " - 58 дни, в " Павлово " и " Хиподрума " - 48 дни, в Гара Яна - 47 дни. В последните 10 години София непрекъснато не покрива нормите за ФПЧ-10 във въздуха.

Сред жалбоподателите е мъж на междинна възраст, измъчен от остра астма, семейство с две дребни деца, живеещи покрай бул. с тежък трафик и жена, занимаваща се с тичане, оповестяват от „ За Земята “. „ Всички те в всекидневието си вършат действия, които да лимитират излагането им на замърсен въздух и отрицателните последствия от това “, се споделя в известието на „ За Земята “ за заведеното дело.

Сред основанията за жалбата са, че доста ограничения не са написани задоволително ясно в проекта за деяние към програмата, както и не е видно с какъв брой ще се понижат излъчванията от тях, означават още от екосдружението. „ Освен това за множеството ограничения липсват ясни индикатори за осъществяване, обвързани с постигането на резултат – понижаване на излъчванията и оттова на замърсяването. Тези пороци слагат под въпрос дали програмата ще извърши главната си цел – да обезпечи постигането на нормите в най-кратък период, което е нарушаване на европейското и българското законодателства съгласно жалбоподателите “, написа още в претекстовете.

Когато се изготвят стратегиите, следва да се внимава с харченето на публичния запас за ограничения със подозрителен резултат, акцентират още от „ За Земята “. " Няма потребност от стотици ограничения и милиарди изхарчени за тях. За нас е значимо да има по-малко ограничения, само че те да са ясни, фокусирани, с висок и предвидим резултат и с обезпечен бюджет. Съчетани с добра организация, отчетност и добра връзка, те могат да доведат до бързо и дейно реализиране на резултати. Столичани чакат това повече от 10 години. Това е и пътят бързо да реализираме нормите за качеството на въздуха, и да намалим хилядите жертви на мръсния въздух. За съжаление Столична община не съумя и този път да одобри стратегия, която да подсигурява това “, обобщават екозащитниците.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР