Екоминистърът Борислав Сандов заяви след среща с протестиращите от димитровградската

...
Екоминистърът Борислав Сандов заяви след среща с протестиращите от димитровградската
Коментари Харесай

Екоминистърът към протеста на ТЕЦ Марица 3: С имитация на ремонт няма да заработите

Екоминистърът Борислав Сандов съобщи след среща с протестиращите от димитровградската въглищна електроцентрала " Марица 3 ", че по никакъв метод не може да допусне мощността още веднъж да проработи, защото в нея е осъществен имитационен ремонт и ще продължи да замърсява въздуха.

В понеделник служащи от свързваната с предприемача Христо Ковачки централа се събраха на митинг пред екоминистерството с искане да бъде обновена активността ѝ.

Котлите на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " бяха запечатани в края на април https://www.mediapool.bg/zapechatana-e-tets-maritsa-3-za-da-ne-zamarsyava-vazduha-news334829.html от хасковската екоинспекция, поради превишени правила на замърсяване на въздуха. Съдът удостовери това решение, след това се стигна за анулация на решението на директорката на хасковската екоинспекция, което Сандов сподели, че е станало под натиска на представител на ТЕЦ-а и той разгласи, че мощността остава запечатана,

Това стана в деня, в който Съдът на Европа осъди страната ни поради прекалено нечистия със серен двуокис въздух точно в този район. Ако екоминистерството не предприеме нещо, ще бъдат наложени и финансови наказания.

Сега юрисконсултът на предприятието Юлиян Семерджиев показа протестно писмо с искане централата да бъде пусната в употреба колкото може по-скоро. Министър Борислав Сандов обаче съобщи, че решението за това не е негово, а на притежателя, който би трябвало да извърши предписанията за ремонт от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково, с цел да приведе активността на оператора в сходство с условията на екологичното законодателство.

" За страдание представителите на протестиращите не дадоха нови данни, с които да ме убедят, че е осъществен главен ремонт ", сподели министърът на околната среда пред публицисти след срещата. Проверка на екоинспекцията на място е открила, че има по-скоро имитационен ремонт, само че не са изпълнени условията на комплексното позволение и на насилствената административна мярка, с която беше спряна активността на централата.

" Ако взема решение предприятието да проработи, аз ставам извършител. Имаме неоправдателно решение на Съда на Европейски Съюз в Люксембург, с което България е наказана за наднормени равнища и редовно замърсяване със серен диоксид. Затова аз, изпълнявайки своите отговорности, не мога по никакъв метод да позволи предприятието да оперира сега ", съобщи Сандов.

Той предложи на протестиращите да потърсят " главния човек ", който е виновен за неизпълнението на екоизискванията. " Ние виждаме едни лица от Англия и Шри Ланка, за които Google не знае нищо ", добави той по отношение на собствеността на електроцентралата.

" Няма по какъв начин аз да извърша техните претенции (на протестиращите), защото те са в действителност към работодателя ", съобщи Сандов.

Работниците обаче се заканват да продължат с митингите си. След несполучливата среща със Сандов те се насочиха към Министерския съвет и Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР